Hlavní obsah

Polsko dočasně obnovuje kontroly na hranicích

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko v neděli dočasně obnovilo kontroly na hranicích, ale i na letištích a v mořských přístavech. Stalo se tak v souvislosti s mezinárodní konferencí o Blízkém východě, která se uskuteční 13. a 14. února ve Varšavě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dočasný návrat kontrol na hranicích neznamená návrat k situaci, která panovala před vstupem Polska do Schengenu. Hranici s Českem, Slovenskem, Německem a Litvou však je nyní možné překročit jen na určených 246 místech, z nichž téměř polovina je s Českou republikou, informoval tiskový odbor pohraniční stráže.

Cestující ze zemí EU, ale i zemí, jejichž občané mají právo volně vstoupit na polské území, musí mít u sebe platný pas nebo občanský průkaz. Podmínky pro vstup příslušníků jiných zemi zůstaly nezměněné.

Od roku 2007, kdy je Polsko součástí schengenského prostoru, už několikrát dočasně obnovilo hraniční kontroly. Stalo se tak například při mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012, kvůli návštěvě papeže Františka v roce 2016 v Krakově či koncem minulého roku po dobu mezinárodní klimatické konference v Katovicích.

„Dosavadní zkušenosti ukázaly, že obnovení kontrol výrazně nezkomplikovalo pohyb na hraničních přechodech,“ informovala polská pohraniční stráž. Zároveň uvedla, že kontroly potrvají do soboty 16. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám