Hlavní obsah

Ankaře dochází trpělivost s Kurdy, naznačil Erdogan

Právo, mcm

Přijatelný plán pro vytvoření „bezpečné zóny“ v Kurdy ovládané severovýchodní Sýrii neexistuje ani tři týdny poté, co s touto myšlenkou vystoupil americký prezident Donald Trump. Podle televize al-Džazíra to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a naznačil, že Turecko nebude na tento plán čekat věčně.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Naše trpělivost není nekonečná,“ prohlásil. Zdůraznil, že pokud „teroristé“, tj. kurdské síly a jejich spojenci, „neopustí během několika týdnů Manbídž, naše vůle čekat skončí“.

„Turecko pak bude mít právo uskutečnit své vlastní plány,“ dodal. „Žádná hrozba nás neodvrátí z této cesty, včetně sankčního seznamu,“ řekl Erdogan v narážce na hrozbu, že v případě zásahu proti Kurdům zničí USA Ankaru ekonomicky.

Trump navrhl „bezpečnou zónu“ pro Kurdy poté, co v prosinci oznámil stažení amerických vojáků ze severní Sýrie. Podle Erdogana by se měla zóna široká 32 kilometrů táhnout podél syrsko-turecké hranice.

Rusko chce, aby Turecko dělalo více proti militantům v povstalecké syrské provincii Idlíb a aby splnilo své sliby z loňska. Podle izraelského webu Ynetnews to ve čtvrtek řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám