Vedení města získá peníze na zvýšení částky například omezením běžných výdajů. Praha má na letošní rok schválen rozpočet s příjmy 59,175 miliardy a výdaji 77,569 miliardy korun. Rozdíl pokryje ze svých zdrojů a příspěvků státu.

„Na výši investic je vidět, že tyto příjmy neprojídáme v běžných výdajích, ale investujeme je do budoucnosti všech Pražanů,“ řekl Vyhnánek. Ke snížení výdajů vedení města přistoupilo kvůli tomu, že v uplynulých letech příliš rostly, dodal. Investice pak rada zvýšila mimo jiné kvůli vysokému vnitřnímu dluhu města.

Nejvíc peněz v rámci investic půjde na dopravu. Město vydá například 400 milionů korun na přípravu výstavby trasy metra D a dalších 409 milionů korun na bezbariérové zpřístupnění metra. Peníze město vynaloží na stavbu silničního okruhu, opravu Štěrboholské spojky nebo stavbu Radlické radiály.

Opozice však postup kritizuje. „Takhle se nesestavují rozpočty ani ve firmě s pár zaměstnanci, natož ve městě velikosti Prahy. Tohle je vrchol amatérismu. Nejdříve si schválíme rozpočet bez investic, což byl výsměch sám o sobě, aby o pár měsíců později byly investice dodatečně schváleny, ale bez konkrétních položek,“ říká Ivan Pilný, zastupitel hlavního města a bývalý ministr financí. 

Rozpočet schvalovali pražští zastupitelé loni v prosinci. V něm rozdělili pouze části investic z původně uvažovaných asi 18,2 miliardy korun. Více než 13 miliard pak bylo vloženo do investiční rezervy, o které radní dnes rozhodovali. Důvodem bylo přehodnocení rozdělení investic, které původně připravovalo ještě minulé vedení města. Rozdělení investic musí ještě schválit magistrátní finanční výbor a zastupitelé.