Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vítková se dál pere s výkony. Byla pro ni štafeta vzpruhou před generálkou na MS?

Sezona Světového poháru už je naplno ve své druhé polovině, která vygraduje březnovým mistrovstvím světa. Forma Veroniky Vítkové je ovšem před šampionátem v Östersundu daleko za očekáváním, což dokazoval i poslední individuální závod v Canmore. Vítková se však vůbec nevzdává. Bylo její představení ve štafetě v kanadském Nordic Centre příslibem lepších zítřků? Přímé přenosy a podrobné zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK

Jako den a noc by se daly popsat dosavadní výkony Veroniky Vítkové, která loni v prosinci oslavila třicáté narozeniny. Ačkoli předsezónní příprava ukazovala, že Vítková je přichystána více než dobře, když na její úrovni byla Markéta Davidová, hned vzápětí přišly při úvodním SP v Pokljuce první potíže.

Ve vytrvalostním závodu byla Vítková až osmatřicátá, sprint dojela na sedmačtyřicátém místě, stíhačku o sedm příček lépe. Od té doby je jako na houpačce.

Ve stíhacím závodu v Hochfilzenu i v novoměstském sprintu byla v nejlepší dvacítce, v následné stíhačce ale musela odstoupit sužována střevními problémy. Po Novém roce se 63. místem ve sprintu v Oberhofu nedostala ani do stíhacího závodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítková: Říkali mi, ať vzdám, ale byla jsem v transu

Výkony Vítkové dávají vzpomenout na její velké únavové potíže ze sezony 2016/17. Poté, co jí byly upraveny tréninky i jídelníček, se ale před olympijskými hrami dostala do velké pohody, která vedla až na stupně vítězů.

Střih. Realizační tým i doktoři ovšem už od začátku prosince řeší, co stojí za problémy předpokládané jedničky českého týmu. Lámání hlav zatím ale ke kýženému výsledku nevedlo.

Loňská medailistka z Pchjongčchangu, kde si vyjela bronz ve sprintu, měla sice ve vytrvalostním závodu zkráceném na 12,5 km jednu chybu. Zároveň ale také druhý nejhorší běžecký čas z osmaosmdesáti závodnic, které dojely do cíle. Celkově tak z toho bylo 72. místo s obrovským mankem 6:51.

V extrémně nízkých teplotách, které se pohybovaly okolo minus 20 stupňů, jí začaly rychle docházet síly. "V tom mrazu to nebylo úplně jednoduchý," řekla Vítková. Trenéři ji dokonce chtěli ze závodu stáhnout. "Už ve druhém kole byly hlášky, že se trápí. Byli jsme rádi, že to vůbec dojela," uvedl Jiří Holubec, který asistuje norskému trenérovi biatlonistek Egilu Gjellandovi.

S během logicky nebyla absolutně spokojena ani sama Vítková. "Nedokázala jsem se srovnat s mrazem, nedokázala jsem vůbec dýchat. Tím pádem nemělo tělo vůbec žádnou energii. Byl to pro mě protrápený závod," popisovala Vítková.

"Potom mi v buňce trenéři a servisáci říkali, že mi na trati říkali, že to mám vzdát, že mám skončit. Vůbec jsem to nevěděla," popisovala Vítková. Jak ale jedním dechem dodala, i přes velké problémy se na trati dostala do takového transu, že závod musela za každou cenu dokončit. "Nějak jsem to dojela."

Forma Vítkové byla jedním z témat Biatlon fokus podcastu z konce ledna:

I to svědčí o jejím velkém odhodlání. S tím také nastupovala druhý den do štafety, kterou ovšem na prvním úseku srazila na dno Lucie Charvátová. Vítková přebírala hned po ní a kvarteto začala tahat pořadím nahoru.

Nemůže-li se zcela spolehnout na běh, pomůže přesná střelba. Ležku dala nejrychleji na úseku za 22,5 sekundy, povedla se jí i stojka. "Střelbu vleže jsem si hodně hlídala a vestoje jsem si věřila," řekla Vítková.

Snažila se využít výhodných podmínek na střelnici, kdy zrovna nefoukalo. "Měla jsem zrovna štěstí a popadalo mi to. Na trati to bylo o kus lepší než včera (během individuálního závodu, pozn. red.)."

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Holubec musel chválit. "Verča předvedla na střelnici super výkon, byla to jedna z nejlepších střeleb. Byl to odrazový můstek. Markéta (Davidová) to pak podržela dál a Evík (Puskarčíková) se s tím vypořádal taky dobře." Češky tak skončily sedmé, což bylo vzhledem k počátečnímu výbuchu ještě zlaté.

Canmore nepřidělalo vrásky jen organizátorům, ale hlavně závodníkům, kterým byl navíc kvůli extrémním mrazům nejdříve přesunut a pak dokonce zrušen sprint. Běžecké problémy Vítkové toho byly jasným důkazem.

Na druhou stranu se jí střelecky dařilo, přitom citlivost prstů při pocitových teplotách přes minus 20 stupňů jde rapidně dolů. Někteří biatlonisté to řešili i zatejpováním prstů. "Je to strašně těžký. Mráz vysiluje, je to obtížné, přidal se k tomu vítr, to IBU (Mezinárodní biatlonová unie, pozn. red.) ani nebrala v potaz," dodal Holubec.

Vítková se nyní s týmem přesouvá do Salt Lake City, kde jsou na programu sprinty, stíhačky, závody smíšených dvojic a smíšená štafeta. Osmý SP sezony je zároveň generálkou na mistrovství světa, které startuje už 7. března.

Dokáže se do té doby Vítková, která má doma dvě světové medaile ze štafetových mixů, odrazit?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články