Babiš chtěl vidět sirotky, než jim Česko pomůže. Europoslankyně Šojdrová je teď našla v Řecku

Napsal/a Tereza Engelová 11. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová přivezla z Řecka seznam s příklady dětí bez doprovodu, o které by se mohla Česká republika postarat. Splnila tak zadání premiéra Andreje Babiše, který na podzim minulého roku podmínil pomoc právě nalezením konkrétních dětí.

Michaela Šojdrová navštívila v Řecku dvě zařízení určená dětem bez doprovodu a přivezla do Česka seznam s příklady 14 dětí, které by Řecko mohlo do České republiky předat.

„Navštívila jsem dvě zařízení pro děti. Jedno v Aténách a druhé u Soluně. V obou zařízeních jsem mluvila s konkrétními dětmi. V tom aténském jsou děti-sirotci dokonce ve věku od 6 let,“ potvrzuje europoslankyně Šojdrová.

Dodává ale, že tento seznam se může rozrůst o další děti z jiných táborů, které by také pomoc mohly potřebovat.

Podle informací HlídacíPes.org nejde jen o děti syrské národnosti. Jsou ze Sýrie, Afghánistánu, z Maroka a Pákistánu. Všem je maximálně dvanáct let a jsou mezi nimi jak chlapci, tak dívky.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


Profily dětí včetně věku a národnosti chce Šojdrová předat ministru vnitra Janu Hamáčkovi.

„Všechny konkrétní nové informace jsem připravena předat ministerstvu vnitra. Nyní je to na nich a na jejich komunikaci s Řeky. Co jsem slíbila, jsem splnila. Mám samozřejmě potřebu tuto věc dotáhnout do konce. Zvlášť, když na vlastní oči vidíte konkrétní děti, znáte jejich osudy a víte, že potřebují pomoc,“ říká.

Dětem bez doprovodu jsou v Česku připraveni pomoct lidé z iniciativy Češi pomáhají. Mají už připravené rodiny ochotné děti z řeckých táborů přijmout do pěstounské péče.

Podle Michaely Šojdrové je v Řecku momentálně 3 792 nedoprovázených dětí. 417 jich pochází ze Sýrie, ale pouhých 7 % z nich je mladších 14 let. To je asi 30 dětí. Většina z nich nemá rodiče. Buď zemřeli ve válce nebo jsou nezvěstní.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)