Praha dá do investic skoro 20 miliard. Nejvíce peněz půjde do dopravy

pražská politika a investice

Praha dá do investic skoro 20 miliard. Nejvíce peněz půjde do dopravyNOVÉ 1
Domov
Vojtěch Šeliga
Sdílet:

Praha letos vydá na investice 19,4 miliardy Kč. Rada hlavního města v pondělí přidala na investice ve srovnání s rozpočtem schváleným v prosinci 1,2 miliardy korun. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo. Nejvyšší částka půjde na dopravu, a to 5,7 miliardy korun. Město vydá například 400 milionů korun na přípravu výstavby trasy metra D a dalších 409 milionů korun na bezbariérové zpřístupnění metra. Peníze město vynaloží na stavbu silničního okruhu, opravu Štěrboholské spojky nebo stavbu Radlické radiály. Podle opoziční ODS v návrhu stále chybí klíčové investice.

„Tyto investice umožní konečně začít s dlouho odkládanými projekty. Jakmile se stavby dostanou do dalších fází, na jejich financování připravíme další desítky miliard – z běžného rozpočtu, odpovědným zadlužením a také spoluprací s partnery. S komerčními subjekty budeme vyjednávat férové podmínky například u metra D a u Pražského okruhu a u dalších velkých městských staveb, které využívají nejen Pražané a zároveň je při současném systému financování měst Praha není schopna sama zaplatit, pak očekáváme spolufinancování ze strany státu,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Do některých sektorů však půjde peněz méně, například do Dopravního podniku. Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra se to však kvality dopravy nedotkne. O více než 200 milionů korun se snížil přiměřený zisk Dopravního podniku dalších 500 milionů korun se snížila jeho rezerva. „Tento zásah v žádném případě neznamená snížení investic do komfortu dopravy pro cestující. Jde o peníze, které v minulosti zůstávaly ležet na účtech, nebo jimi plýtvali političtí hráči, kteří Dopravní podnik ovládali. Po dohodě s novým generálním ředitelem, který není spojený se žádnými politickými stranami, jsme se na snížení těchto výdajů dohodli jako na první pomoci, jak dalšímu plýtvání zamezit,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

„Jedná se o navyšování kvůli šetření a výběr projektů probíhal paralelně, aby bylo možné plán investičních akcí připravit co nejdříve. Obecně byly hlavním kriteriem při posuzování programové priority nové Rady a také připravenost projektů, aby nedocházelo k tomu, že se peníze neproinvestují,“ vysvětlila pro Echo24 Julie Kochová, mluvčí hnutí Praha sobě.

Sklidil však kritiku od neúspěšného kandidáta na pražského primátora Petra Stuchlíka (ANO). „Buď náměstek Scheinherr nerozumí těm pojmům, nebo veřejnost záměrně uvádí v omyl. Pokud se sníží přiměřený zisk, znamená to, že DPP bude dávat méně peněz do obnovy majetku a logicky se tak sníží i kvalita MHD a tím pádem i komfort. Doporučil bych panu Scheinherrovi, aby si nastudoval základní ekonomické pojmy.”

Téměř dvě miliardy korun Praha také investuje do svého majetku. „V této oblasti cítíme obrovský deficit. Jako správní hospodáři se musíme starat o to, co nám bylo Pražany svěřeno, a nedopustit další chátrání historických budov i městských bytů nebo zpustnutí takových klenotů, jakými je třeba Pražská tržnice. To je dnes ostudně zanedbaný, a přitom památkově chráněný areál, ze kterého chceme postupně znovu udělat místo, na které budou Pražané hrdí a budou tam rádi chodit za nákupy i volným časem,“ uvedl Pavel Vyhnánek.

Stále chybí klíčové investice, stěžuje si opozice

Podle opoziční ODS však pražská koalice přehlíží jiné důležité projekty, do kterých by se mělo investovat. „V navržených investicích stále chybí klíčové kapitoly jako investice do Vysočanské radiály, která je nezbytná pro plánovanou úřednickou čtvrť, nebo investice do výstavby Alzheimer center a domovů pro seniory a také vyšší investice do opravy Libeňského mostu, na který je alokováno jen 10 milionů. Nechceme jen kritizovat, jde nám hlavně o to, aby se v Praze začalo investovat v klíčových oblastech. Je vidět, že rada postupuje podle našeho plánu z konce loňského roku a plánuje snižovat běžné výdaje, a naopak zvyšování investic v Praze, tak jak navrhovala ODS,“ řekl předseda pražské ODS a pražský zastupitel Tomáš Portlík.

„Původní zrušený záměr P+R parkoviště na Zličíně počítal s více jak 3000 parkovacími místy a řešil komplexně parkovaní, autobusovou dopravu a dopravní situaci v okolí P+R. Teď se bude začínat od začátku a nový záměr řeší v dané lokalitě jen parkovaní (...) Jeho umístění v obytné zóně zhoršuje dopravní situaci pro místní obyvatele, nehledě na fakt, že kapacita bude o 2/3 nižší než u původního projektu,“ dodal Portlík.

Kritiku plán sklidil i od opozičního hnutí ANO. „Stále je to o tom samém. Nikdo s námi jako s opozicí nic nekonzultoval a do ruky se nám po tiskové konferenci dostala pouze graficky zajímavá prezentace, ze které jistě bude řada mediálních výstupů, ale obsah je nula. Rád bych teď řekl, pozdě, ale přece, nicméně tohle je pozdě a ne moc dobře,“ řekl předseda zastupitelského klubu Patrik Nacher.

Pražské zastupitelstvo schválilo rozpočet na letošní rok loni v prosinci. Vedení města nechalo velkou část peněz na investice v rozpočtové rezervě s tím, že je rozdělí na jednotlivé projekty začátkem letošního roku. Velkou rezervu na posledním zastupitelstvu kritizovala opozice, která ji označila za bianco šek. V případě, že rozdělení peněz dnes schválí rada, bude muset její rozhodnuti potvrdit zastupitelstvo.

Čtěte také: Rekonstruovat železniční most na Výtoni, nebo postavit nový? Určitě by měl být tříkolejný

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články