Ruských diplomatických aut je v Česku víc než diplomatů. Škrtat se je nedaří

Napsal/a Robert Břešťan 12. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Pokud by všechny vozy ruské ambasády vybavené diplomatickými značkami vyjely na ulici v jeden čas, vydalo by to v Bubenči, kde velvyslanectví sídlí, na pěknou lokální dopravní zácpu.

Počet vozidel Ruské federace s diplomatickou registrací v Česku podle tuzemských diplomatů „překračuje veškeré zvyklosti“. A když se dlouhodobě nedaří přimět Rusy k dobrovolnému snížení počtu lidí na personálně přebujelé ambasádě, snaží se české ministerstvo zahraničí tlačit alespoň na seškrtání vozového parku.

Poslední jednání na toto téma se konalo vloni 12. prosince v Moskvě, rozhovory „na technické úrovni“ se ale vedou už od roku 2015. Stále bez výsledku.

„V podstatě se nám vysmívají,“ konstatuje diplomat Ministerstva zahraničí obeznámený s průběhem debat.

Každý je trochu špión

Diplomatických aut mají Rusové při ambasádě celkem 73, dalších více než třicet aut s označením CD pak mají ruští diplomaté pro soukromé účely. Dohromady jde tedy o více než stovku automobilů.

Na ruské ambasádě v Praze působí:

  • 46 diplomatů (podle diplomatické listiny českého Ministerstva zahraničí ke 24. lednu 2019)
  • 77 členů administrativně technického personálu; údaj platný k prosinci 2018 (pro srovnání – k červnu 2017 působilo v Praze 48 členů diplomatického personálu a 81 administrativně-technického)
  • dalších osm diplomatů aktuálně vykazují ruské konzuláty v Brně a v Karlových Varech
  • statut diplomata mají i partneři či partnerky diplomatů, v oficiální listině Ministerstva zahraničí jich je zapsáno celkem 30; s jejich zahrnutím se dostáváme k souhrnnému číslu 161 lidí

Na to, že počet lidí na ruské ambasádě (a konzulátech) je dlouhodobě nepřiměřeně vysoký, upozorňují opakovaně média, někteří politici, ale v souvislosti se špionážními aktivitami ruské strany i kontrarozvědka BIS.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


„Obecně se odhaduje, že na ruských ambasádách na Západě nejméně třetina diplomatů nejsou diplomaté, ale příslušníci zpravodajských složek. Odhadl bych to až ke čtyřiceti procentům,“ řekl už dříve v rozhovoru pro HlídacíPes.org bezpečnostní analytik, někdejší specialista americké Národní bezpečnostní agentury John R. Schindler.

Zatím naposledy vyhostilo Česko tři ruské diplomaty loni v březnu v reakci na útok nervovým jedem novičok na Sergeje Skripala v Británii.

Rusové to vždycky uměli

Svůj význam pro oficiální i neoficiální práci diplomatů mají právě i diplomatické vozy. „Auta s diplomatickou značkou požívají veškerou mezinárodní ochranu podle Vídeňské úmluvy, takže nesmí být zastavována ani kontrolována nejen uvnitř státu, ale i při přejezdu státní hranice. Můžete je tak využívat k převozu osob i neprocleného zboží,“ říká obecně mluvčí BIS Ladislav Šticha.

„Vozidla označená „diplomatickou“ registrační značkou dle mezinárodních úmluv užívají obvykle majetkových výsad a imunit – nedotknutelnosti, nezcizitelnosti, nelze je exekučně zabavit,“ potvrzuje za Ministerstvo zahraničí Michal Bucháček.

„Prohledávání vozidla vzhledem k existenci nedotknutelnosti majetku je otázkou složitější a přistupuje se k němu pouze z důvodů hodných zvláštního zřetele. Například když je toto vozidlo řízeno osobou nepožívající výsad a imunit a je důvodné podezření na zneužití vozidla,“

Auty se speciálním označením CD (z francouzského corps diplomatique) se mohou v rámci schengenského prostoru tedy prakticky zcela nerušeně a bez rizika byť namátkové kontroly převážet osoby i libovolné zboží.

„Můžeme se jenom domnívat, k čemu tato auta slouží,“ komentoval to už vloni v listopadu v České televizi ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Pokud jde o dodržování pravidel silničního provozu, vozidla žádné zvláštní výhody nemají, odpovědnost za respektování pravidel vždy nese konkrétní řidič, nebo provozovatel či majitel vozu.

V praxi však není příliš pravděpodobné, že by stát po diplomatech cizích zemí vymáhal pokuty za rychlou jízdu či špatné parkování.

„Diplomatická auta jsou něco jako diplomatická pošta. Jsou v podstatě nedotknutelná. Dá se v nich převážet či pašovat v podstatě cokoli. Rusové v tom byli přeborníci a skutečně bych se divil, kdyby od svých zvyků upustili,” říká bývalý ředitel české rozvědky Karel Randák.

Pokud jde o další jednání o redukci ruského diplomatického vozového parku, podle českého Ministerstva zahraničí je nyní „míč na ruské straně hřiště“.

„V souladu s mezinárodní praxí se otázky spojené s fungováním diplomatických misí projednávají prostřednictvím diplomatických kanálů,“ reagovala na otázky k možné redukci vozového parku pro Lidové noviny ruská ambasáda.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)