Ústavní soud se zastal Lukáše Nečesaného, poslední verdikt zrušil

  7:25aktualizováno  11:58
Ústavní soud se zastal Lukáše Nečesaného, kterého již šest let soudí různé instance za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Obžalovaný si stěžoval na to, že bylo porušeno jeho právo na spravedlivý proces, když krajský, vrchní a Nejvyšší soud opakovaně rušily svoje verdikty.
Lukáš Nečesaný před začátkem líčení Krajského soudu v Hradci Králové. (6....

Lukáš Nečesaný před začátkem líčení Krajského soudu v Hradci Králové. (6. listopadu 2017) | foto: Martin Veselý, MAFRA

U Ústavního soudu se rozhodovalo o stížnosti na postup Vrchního soudu v Praze, který už dvakrát zrušil zprošťující rozsudek.

„Ano, vyhověli jsme ústavní stížnosti,“ potvrdila redaktorovi iDNES.cz mluvčí Ústavního soudu v Brně Miroslava Sedláčková přímo z jednací síně.

Soudce zpravodaj Jan Filip uvedl, že usnesením pražského vrchního soudu, který zrušil zprošťující rozsudek hradeckého soudu, bylo porušeno ústavně zaručené právo stěžovatele na řádné soudní řízení ve spojení s právem na zákonného soudce.

„Stručný a jednoznačný závěr vrchního soudu o chybném vyhodnocení důkazů krajským soudem z ústavněprávního hlediska neobstojí,“ stojí v nálezu Ústavního soudu. Vrchní soud bude muset rozhodnout znovu a držet se tohoto nálezu.

V dalším řízení se Vrchní soud v Praze bude muset podle nálezu Ústavního soudu zaměřit na to, aby identifikoval a odůvodnil konkrétní pochybení krajského soudu. „Vrchní soud bude muset popsat a posoudit, zda tato případná pochybení dosahují takové závažnosti, aby odůvodňovala další změnu rozhodujícího senátu krajského soudu,“ stojí v nálezu.

Nečesaný se rozhodování v Brně nezúčastnil. Vinu opakovaně odmítá. V případu padlo postupně podle Ústavního soudu už dvanáct soudních rozhodnutí.

Na druhou stranu ovšem Ústavní soud zároveň odmítl stížnost Nečesaného na údajnou podjatost soudců vrchního soudu. Jeho obhajoba se taktéž domnívala, že o jeho námitce podjatosti na ně rozhodoval podjatý soudce také na Nejvyšším soudě. Proto se Nečesaný domáhal zrušení usnesení Nejvyššího soudu, kterým byla zamítnuta jeho stížnost proti nevyloučení soudců vrchního soudu z projednávání kauzy.

Vrchní soud rušil odsuzující i zprošťující verdikty

Vrchní soud do šest let trvajícího případu Lukáše Nečesaného zasáhl několikrát. Zrušil odsuzující a poté i zprošťující verdikty Krajského soudu v Hradci Králové.

Jak se vyvíjela kauza Lukáše Nečesaného

21. února 2013 - V Hořicích na Jičínsku byla ve svém podniku přepadena kadeřnice. Pachatel ji šestkrát udeřil polenem do hlavy a okradl ji.
7. března 2013 - Policie obvinila dvacetiletého studenta gymnázia Lukáše Nečesaného. Soud ho poslal do vazby.
4. listopadu 2013 - Krajský soud v Hradci Králové se začal zabývat případem pokusu vraždy kadeřnice. Nečesaný vinu popřel. Žena si útok nepamatovala.
9. ledna 2014 - Soud poslal Nečesaného na 16 let do vězení. O dva měsíce později odvolací Vrchní soud v Praze vrátil případ k novému projednání.
21. května 2014 - Hradecký krajský soud Nečesanému znovu vyměřil 16 let vězení.
23. července 2014 - Vrchní soud snížil trest na 13 let s odůvodněním, že je mladý a že se z potrestání poučí.
Říjen 2014 - Nečesaného advokáti podali dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) a požádali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby podala stížnost pro porušení zákona. Dovolání bylo později staženo, NS se kauzou zabýval po stížnosti Válkové.
20. května 2015 - NS zrušil Nečesanému trest pro nedostatek důkazů. Věc vrátil krajskému soudu. Nečesaný odchází z vězení.
2. září 2015 - Kadeřnice u soudu v Hradci uvedla, že jako útočníka Nečesaného poznala. 
1. dubna 2016 - Krajský soud poslal Nečesaného na 13 let do vězení.
31. srpna 2016 - Odvolací senát vrchního soudu pravomocně rozhodl, že Nečesaný si odpyká 13 let.
21. prosince 2017 - Soud Nečesanému přerušil výkon trestu, dokud NS nerozhodne o jeho druhém dovolání. Nečesaný opouští věznici Bory.
18. dubna 2017 - NS podruhé zrušil rozsudek a kauzu vrátil do HK novému soudci. 
6. září 2017 - Při jednání v Hradci kadeřnice opakovaně označila za útočníka Nečesaného. 
20. listopadu 2017 - Soud muže napočtvrté zprostil obžaloby.
Březen 2018 - Vrchní soud opět vrátil kauzu do Hradce.
27. dubna 2018 - Nečesaný podal stížnost k Ústavnímu soudu. 
14. května 2018 - Krajský soud ho opět zprostil obžaloby.
28. listopadu 2018 - Vrchní soud zrušil rozsudek, který zprošťoval Nečesaného viny. Kauzu bude pošesté řešit krajský soud.
14. prosince 2018 - Nečesaný podal další ústavní stížnost. 
12. února 2019 - Ústavní soud se zastal Nečesaného a zrušil rozhodnutí Vrchního soudu z listopadu 2018.

Zdroj: ČTK

Naposledy loni v listopadu zrušil zprošťující verdikt a nařídil, aby krajský soud případ projednal v jiném složení senátu. Dosavadní senát prý není schopen správně hodnotit důkazy.

Obhajoba podala ústavní stížnost koncem minulého roku. Advokát Zdeněk Koudelka tehdy označil případ za debakl obecného soudnictví, jeho klient je podle něj obětí války vrchního soudu s Nejvyšším soudem. Advokát míní, že rozhodnutím vrchního soudu bylo porušeno Nečesaného právo na spravedlivý proces a na zákonného soudce a že odvolací soud si vynucuje uznání viny soudem prvního stupně.

Krajský soud v Hradci Králové dosud hlavní líčení nenařídil, vyčkává, jak rozhodne Ústavní soud (ÚS). Spis leží u královéhradeckého soudu od začátku prosince. 

O verdiktu ÚS měl krajský soud zatím informace jen z médií. „Čekáme na doručení nálezu Ústavního soudu. Pokud jsou informace z médií správné, nachází se nyní trestní řízení ve stavu, kdy je obžalovaný nepravomocně zproštěn viny rozsudkem zdejšího soudu, proti kterému bylo státním zastupitelstvím podáno odvolání. Krajský soud v Hradci Králové tedy následně postoupí spis Vrchnímu soudu v Praze k odvolacímu řízení,“ uvedl pro ČTK mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Krajský soud se měl kauzou zabývat už pošesté. Podle posledního rozhodnutí vrchního soudu měl případ projednat nový senát, a to místopředsedy krajského soudu Miroslava Veselského.

ÚS stížnost Nečesaného vyřídil rychleji, než bývá běžné. U kauz, které soud takzvaně meritorně přezkoumává a rozhoduje nálezem, činila v roce 2017 průměrná délka řízení více než jedenáct měsíců, plyne ze statistik na webu soudu.

„Vždy záleží na konkrétním ústavním soudci a jeho senátu, jak rychle jednotlivé spisy vyřizuje a zda některým přizná prioritu, což se stalo i v Nečesaného případě. Vzhledem k okolnostem soud projednal stížnost přednostně,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Obhajoba ve stížnosti namítá zejména to, že vrchní soud vede s Nejvyšším soudem válku o hodnocení důkazů. Protože vrchní soud nemůže zrušit starší rozhodnutí Nejvyššího soudu, které znamenalo obrat v Nečesaného prospěch, opakovaně ruší aspoň rozhodnutí krajského soudu, která z právních závěrů Nejvyššího soudu vycházejí.

Minulou stížnost soud zamítl

V kauze Lukáše Nečesaného nešlo o první ústavní stížnost. Téměř totožně si Nečesaný stěžoval na rozhodování odvolacího soudu letos v dubnu.

Také tehdy Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek hradeckého soudu a i tehdy se advokát Koudelka odkazoval na právo na spravedlivý proces.

Vadilo mu především to, že tehdy před neveřejným jednáním neměl Lukáš Nečesaný možnost podat námitku na podjatost soudce Lněničky. Ústavní soud však stížnost odmítl jako nepřípustnou.

29. června 2017

Obžaloba viní mladého muže, že se v Hořicích na Jičínsku v únoru 2013 pokusil zavraždit kadeřnici. Mladík dostal u soudu trest 16 let vězení, později snížený o tři roky a nastoupil do věznice.

Nejvyšší soud ho však pustil na svobodu. Při třetím líčení mu hradecký senát znovu uložil 13 let, ale Nejvyšší soud opět zasáhl a nařídil projednání v novém složení senátu.

Při něm soud v listopadu 2017 zprostil Nečesaného obžaloby, ale s verdiktem nesouhlasil Vrchní soud v Praze, rozsudek zrušil a věc vrátil k první instanci. Ta mladíka v květnu opět zprostila obžaloby, avšak odvolací soud případ opět vrátil do Hradce Králové a nařídil projednání již ve třetím složení senátu.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silnici u Trutnova zavřela nehoda tří aut, převrácený kamion museli vyprostit

21. března 2024  10:30,  aktualizováno  22.3 15:10

Kamion, dodávka a osobní auto havarovaly ráno na silnici I/37 u Stříteže na Trutnovsku. Řidička...

V Hradci Králové hořel panelový dům, zraněno bylo několik lidí

28. března 2024  19:03,  aktualizováno  19:12

V Hradci Králové ve čtvrtek odpoledne hořel byt v panelovém domě na Benešově třídě na největším...

Kolem Rozkoše vzniká stezka pro cyklisty. Rybáři se bojí, že přijdou o klid

28. března 2024  17:26

U hráze přehrady Rozkoš se staví další úsek cyklostezky na Českou Skalici. Rybáři však mají pocit,...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Velikonoční lyžování v Krkonoších: střediska nabídnou 12 kilometrů sjezdovek

27. března 2024

V Krkonoších se bude o velikonočních svátcích lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...