Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Republikáni s demokraty se shodli na podmínkách financování vlády. Čeká se na souhlas Trumpa

Svět

  7:45aktualizováno  10:41
WASHINGTON - Demokraté a republikáni v Kongresu USA dosáhli rámcové dohody na podmínkách financování vlády, aby se předešlo pádu části federálních úřadů do platební neschopnosti. V pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SEČ) to podle agentury Reuters oznámili straničtí vyjednávači s tím, že nyní musí vyslovit souhlas prezident Donald Trump. Jeho požadavek na uvolnění 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun) na stavbu hraniční zdi v dohodě obsažen není.

Americký prezident Donald Trump v Kongresu. foto: Reuters

Republikánský senátor Richard Shelby, který se vyjednávání zúčastnil, prohlásil, že na podrobnostech dohody zahrnující zabezpečení hranic budou nyní pracovat na nižší úrovni stranické týmy. Dodal, že časový rámec pro dokončení dokumentu stanoven nebyl. Demokratická kongresmanka Nita Loweyová nicméně uvedla, že podrobnosti by mohly být hotové do středy.

Trump zastavil shutdown. Rozpočtová krize bude na tři týdny přerušena, prezident pohrozil vyhlášením stavu nouze

Jádrem finančního sporu je otázka migrace. Americký prezident žádal po Kongresu peníze na vybudování pohraniční zdi, což ale demokraté odmítli. Aby je Trump přiměl k ústupkům, zablokoval loni v prosinci financování federálních úřadů. Krizový stav trval 35 dní, poté prezident ustoupil a obnovil financování na tři týdny, tedy do pátku 15. února. Během tohoto období mají demokraté a republikáni vyjednat kompromis, jinak Trump hrozí, že část federálních úřadů nebude mít opět peníze na provoz.

Zákaz betonové zdi

Ačkoli podmínky dohody oficiálně zveřejněny nebyly, televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje informovala, že ujednání počítá s uvolněním necelých 1,4 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun) na vybudování nové pohraniční bariéry v délce 88,5 kilometru v oblasti Rio Grande Valley na jihu Texasu. Trump přitom žádal 5,7 miliardy dolarů na zeď dlouhou 346 kilometrů. Dokument navíc budovat betonové zdi zakazuje a umožňuje stavět bariéry jen podle již existujících způsobů.

Dohoda počítá s nákupem nových bezpečnostních zařízení a s modernizací kontrolních procedur na hraničních přechodech. Celní služba by měla rozšířit početní stav svých zaměstnanců. V dohodě není demokratický návrh omezit počet míst v detenčních zařízeních, který měl za cíl snížit počty internovaných přistěhovalců. Demokraté od tohoto požadavku ustoupili, což prý výrazně posunulo jednání kupředu. Pokud by prezident ujednání schválil, měla by vláda zajištěny finance do konce letošního září.

Podpora Trumpa je nejistá

Američan si v národním parku zlomil nohu. Kvůli vládnímu shutdownu ho museli vynést na zádech

Dohoda má údajně podporu vůdce republikánů v Senátu Mitche McConnella a demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Zda ji ale podpoří Trump, není podle amerických médií zdaleka jisté. Prezident dal v minulých dnech několikrát najevo, že nebudou-li součástí dohody požadované peníze na stavbu zdi, je jednání zbytečné.

Komentátor televize Fox News Sean Hannity, který bývá označován za neoficiálního Trumpova poradce, se o pondělní předběžné dohodě vyjádřil kriticky. „Každý republikán, který tento úpadkový kompromis podporuje, si to bude muset zodpovědět,“ řekl v noci na úterý.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...