Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Británie podepsala se Švýcarskem pobrexitovou dohodu. Volný obchod zůstane

Ekonomika

  9:22
LONDÝN/BERN - Británie v pondělí podepsala se Švýcarskem pobrexitovou obchodní dohodu. Prodlužuje stávající smlouvu o volném obchodu uzavřenou s Evropskou unií a umožní oběma zemím obchodovat stejným způsobem i po vystoupení Británie z EU. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Británie a Švýcarsko si každoročně vymění zboží za 32 miliard liber (asi 944 miliard Kč) a se zemí helvétského kříže obchoduje na 15 000 britských firem.

Ilustrační foto. foto: Reuters

„Nejen že nám pomůže ochránit pracovní místa v Británii, představuje pro nás i solidní základ, který nám po odchodu z unie umožní navázat ještě silnější obchodní vztah se Švýcarskem,“ řekl britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox.

Británie se před odchodem z EU snaží uzavřít co nejvíce nových smluv, aby neohrozila svou obchodní výměnu. Británie se chystá unii opustit 29. března a po brexitu by přestaly platit obchodní dohody uzavřené unií i jejím jménem. Prostřednictvím EU měla Británie uzavřených 40 dohod o volném obchodu se 70 zeměmi a Fox v roce 2017 uvedl, že je před odchodem z EU všechny prodlouží.

Nizozemská vláda láká 250 firem k přesunutí z Británie. Kvůli brexitu

Podobnou dohodu jako se Švýcarskem Londýn zatím podepsal jen s Chile, Faerskými ostrovy a některými státy východní a jižní Afriky. S Austrálií a Novým Zélandem britský kabinet uzavřel dohody o vzájemném uznání, které umožňují legálně prodávané zboží z jedné země prodávat i ve druhé.

Šéfce Konfederace britského průmyslu (CBI) Carolyn Fairbairnové dělá starosti především neexistující smlouva s Jižní Koreu a Japonskem. V souvislosti s množstvím dosud neuzavřených obchodních dohod hovoří o stavu nouze.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!