Uhynulý dobytek v Podkrkonoší. Za týráním bývá nezájem i nezvládnutí chovu

Napsal/a -pes- 12. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Na otřesný případ týrání dobytka narazili veterináři v malé obci Slemeno na Trutnovsku. Krávy a prasata tady v malém chovu pošly hlady i přesto, že chovatelka měla dostatek krmiva. Z nepochopitelných důvodů ale zvířata ponechala jejich osudu, a to i přesto, že sama pracuje jako zootechnička v místní zemědělské společnosti. Případ pro pořad 168 hodin České televize natočil reportér HlídacíPes.org Robert Malecký.

Obec Slemeno leží poblíž Dolní Kalné v Podkrkonoší. Veterináři tady na konci ledna odhalili závažný případ týrání skotu, prasat a dalších hospodářských zvířat.

V opuštěném kravíně v odlehlém koutě místní firmy Kalenská zemědělská našli dvě uhynulé krávy, dvě prasata a jednu ovci. Další tři těžce podvyživená prasata nechali veterináři utratit.

Na případu je zarážející, že zvířata v kravíně zhruba měsíc nechala jejich osudu chovatelka, která zároveň v Kalenské zemědělské pracuje jako zootechnička. Ženě teď kromě pokuty za porušení veterinárních předpisů hrozí i stíhání za týrání zvířat.


Reportáž z nedělního pořadu České televize 168 hodin si můžete pustit zde.


Chov se podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka zcela vymykal veškerým zásadám péče o zvířata i zacházení se zvířaty uhynulými. „V chovu se nacházela neodklizená uhynulá těla zvířat ve značném stadiu rozkladu, další kusy byly podvyživené,“ uvedl Vorlíček.

Právě středně velké chovy jsou podle Vorlíčka nejčastějším případem, kde se veterináři setkávají s týráním nebo zanedbáním péče. „Veřejnost je všímavější, a proto my na základě těch podnětů více případů odhalujeme,“ říká Vorlíček.

  • Jak jste k případu z obce Slemeno v Podkrkonoší dostali?

Dostali jsme podnět. Podněty od veřejnosti jsou u těchto welfarových kauz docela časté, a tento případ není výjimkou. Ten podnět nesměřoval jenom k nám, dotyčná dáma se obrátila na policii, na obec, na obec s rozšířenou působností, takže se tam potom šlo na společnou kontrolu, u které všechny tyto složky byly.

  • Co jste našli?

Našli jsme naprosto zanedbaný chov, který se vymyká tomu, jak má standardní chov vypadat. Přestože chovatelka měla dostatek krmiva, o zvířata se nestarala. Jedna kráva byla uhynulá už měsíc, další zvířata kratší dobu, celkem tam uhynulo pět zvířat – dvě krávy, dvě prasata a koza. Další tři prasata trpěla těžkou podvýživou a následně – aby netrpěla, byla utracena.

  • Můžete potvrdit, že jedno zvíře bylo rozřezáno ještě před příjezdem veterinářů?

Ano, jedna kráva byla rozbourána nebo rozřezána. Podotýkám, že vy jako chovatel máte povinnost zlikvidovat uhynulé zvíře v asanačním podniku. Je zákonem zakázáno jakkoliv rozřezávat nebo rozbourávat to tělo.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


  • Je možné, že šlo o zahlazování stop?

Asi tady nejsem od toho, abych takhle spekuloval. Bude to asi námět pro policii, možná i pro nás v tom následném šetření, ale lze se domnívat, že ano. Ale já to nechci předjímat. Důležité je to, že ať už dojde k úhynu jakýmkoliv způsobem, tak se musíte domluvit s asanačním podnikem na likvidaci, a ne se pokoušet o řešení situace svépomocí, ať už je to vedeno jakýmikoliv úmysly.

  • Jak jsou podobné případy v poslední době časté?

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček

Z mediálního pohledu se zdá, že jich je víc. My se domníváme, že to je zapříčiněno tím, že nám chodí více podnětů na tyto případy, zde mám na mysli případy welfarové, kde jde o ochranu zvířat před týráním. Veřejnost je všímavější, a proto my na základě těch podnětů více případů odhalujeme. Ale nějaký společný trend v těchto věcech úplně vysledovat nejde. Většinou dojde k nějaké konkrétní situaci, třeba že chovatel zemře, převezme to další generace, kde ta péče o zvířata už není taková, jaká by měla být. Zde v tomto konkrétním případě nerozumíme tomu, proč se chovatelka o ta zvířata přestane starat, když musí vědět, že zvířata vyžadují péči, že to není jako pěstovat obilí někde na poli.

  • Týká se to hlavně menších chovů?

Problémy s týráním nebo welfare zvířat nacházíme většinou ve středně velkých chovech. Nenacházíme je tam, kde jsou větší chovy, kde jsou zaměstnanci a kde je nějaká větší zastupitelnost, ani to nebývá například u malých „záhumenkových“ chovů. Ať už prasat nebo dobytka – když lidé mají třeba jedno prase na výkrm, tak se o něj starají a není to tolik práce. Ale bývají to střední chovy, kdy je tam deset nebo desítky zvířat a chovatel z nějakého důvodu, ať už je to nezájem nebo nedostatek pracovní síly, přestává chov zvládat. Následně dochází k případům týrání.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)