Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Asii vyrábějí falešné supersporťáky. Vzhledem jsou k nerozeznání od těch pravých

Ekonomika

  5:00
PEKING/PRAHA - Za Bugatti, Maserati či Ferrari nemusíte dát veškeré své jmění. Kopie téměř jakýchkoliv superaut totiž vyrábějí mnohonásobně levněji také továrny v Číně a Thajsku. Pouhým okem karoserii nerozeznáte od originálu, motor a celý zbytek auta ale nemusí mít s luxusním modelem nic společného. Falešnou karoserií se mohou osadit i běžné vozy.

Malá továrna na repliky luxusních automobilů v Thajsku. foto: Vehicle Kingdom

O napodobeninu luxusních vozů se už ve své garáži pokusilo několik kutilů. Většinou se však jedná o amatérské kopie, v Asii si ale z těchto falešných karoserií udělali byznys. Místní společnosti vyrábějí bodykity (designově upravená sada exteriérových dílů - pozn. red.) luxusních aut, kterými jsou následně osazovány běžné vozy nebo jiné slabší supersporťáky.

Výsledné automobily jsou téměř k nerozeznání od originálů.
Výsledné automobily jsou téměř k nerozeznání od originálů.

Na fotkách z továren, které kolují po internetu, jsou vidět například bodykity modelů Ferrari LaFerrari, Maserati MC12, Pagani Zonda, nebo Bugatti Chiron. K často prodávaným bodykitům patří také ten od Lamborghini Veneno. I pokud bylo těchto vozů vyrobeno pouze 14, tak jich po světě jezdí mnohonásobně více. Můžou za to právě „šikovné čínské ručičky“, které karoserii jednoho z nejdražších vozů okopírovaly.

Čína jako velmoc ve vykrádání nápadů. Vyrobí kopie dřív, než na ně autor sežene peníze na Kickstarteru

V asijských továrnách používají různé materiály, záleží vždy na tom, jak moc se má karoserie podobat té reálné. Kvalitnější bodykity jsou tvořené ze sklolaminátu či karbonu, levnější verze vyrábějí z plechu.

Malá továrna na repliky luxusních automobilů v Thajsku.

Asijské země nejsou po světě známé jenom kopírováním automobilů, ale například Čína čelí kritice kvůli vyrábění kopií výrobků, které objeví na Kickstarteru a dalších crowdfundingových platformách. Někdy dochází dokonce k případům, kdy Číňané vyrobí zboží dřív, než ho na trh uvede samotný autor nápadu.

Právě kvůli těmto praktikám je Čína kritizována například Spojenými státy. Krádeže duševního vlastnictví patřily také k důvodům, proč prezident USA Donald Trump loni na čínské zboží uvalil cla.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...