Zpravodajství, nebo reklama? V Ústí si opět platí soukromou televizi, znovu s povinnou kontrolou reportáží

Napsal/a Robert Malecký 13. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Jedno varování nestačilo. V Ústí nad Labem si radnice opět z veřejných peněz platí propagaci politiků, která se tváří jako televizní zpravodajství. Loni po sérii textů HlídacíPes.org podobnou praxi zatrhla vysílací rada. Nové vedení radnice ovšem uzavřelo znovu roční smlouvu, která obsahuje problematické pasáže včetně schvalování konceptu reportáží a jejich povinné kontroly.

Půl milionu korun za „Ústecký magazín a další zpravodajsko-publicistické pořady“, to vše na rok od února 2019.

Primátor Petr Nedvědický (ANO) navázal na praxi svých předchůdců, kteří platili za výrobu zpravodajství místní Regionální televizi Ústecka.

Novou smlouvu magistrát uzavřel s Ústeckou TV se sídlem v Liberci. Smlouva byla uzavřena na přelomu ledna a února a městu zajišťuje odvysílání 26 šestiminutových bloků se čtrnáctidenní periodicitou.

„Zhotovitel se zavazuje vyrábět a vysílat televizní pořad Ústecký magazín (dále též „Pořad“) a další zpravodajsko-publicistické pořady (dále též „Spoty“), které mají obyvatele města Ústí nad Labem a Ústeckého kraje informovat o směrech, záměrech a dalších důležitých aktivitách statutárního města Ústí nad Labem včetně jeho organizací,“ píše se ve smlouvě, která byla před několika dny zveřejněna v registru. Pořady mají veřejnosti zprostředkovat názory členů městské rady i členů zastupitelstva.

Prostě to zkontrolujeme

Smlouva ovšem obsahuje také pasáže, které městu dávají do rukou silné nástroje na kontrolu obsahu reportáží. A to je v rozporu se zákonem.


Smlouvu mezi městem Ústí nad Labem a Ústeckou TV si prohlédněte zde.


Upozornila na to loni i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v případě smluv, které mělo město uzavřené s Regionální televize Ústecka. U nich vadila hlavně povinná autorizace reportáží a jejich natáčení dle potřeb města. Taková praxe se neslučuje s nezávislým zpravodajstvím, které vyžaduje vysílací zákon.

Nová smlouva je v tomto ohledu totožná. „Zhotovitel je povinen vytvářet obsah jednotlivých Pořadů a Spotů s ohledem na požadavky objednatele,“ píše se v jejím úvodu.

Problematický je především třetí článek smlouvy, který popisuje, jak televize předkládá reportáže i jejich koncepty ke schválení. „Zhotovitel se zavazuje předložit objednateli ke kontrole a k připomínkám koncept každého videozáznamu, a to nejpozději 8 hodin před jeho odvysíláním,“ uvádí se ve smlouvě.

Je to ještě zpravodajství?

Ústecká TV spadá pod libereckou společnost RTM plus. Její ředitel Jan Punčochář tvrdí, že se smlouva s ústeckým magistrátem nijak netýká zpravodajství. „Město tedy nemá, a ani ze zákona nemůže mít, žádný nástroj na jakékoli ovlivnění našeho zpravodajského obsahu. Zkušenost z několika let působení na trhu regionálních televizí mě navíc vede k tomu, že preferuji věcné nastavení parametrů spolupráce před přesnou textací smlouvy,“ říká Punčochář.

To je ovšem v rozporu jak se samotným názvem smlouvy, která hovoří o Ústeckém magazínu a dalších zpravodajsko-publicistických pořadech, tak s jejím obsahem. Ústecký magazín – opět přímo ze smlouvy – obsahuje kromě znělky a závěrečných titulků přehled zpráv z Ústí nad Labem a zpravodajský či publicistický pořad nebo rozhovor ve studiu.

„To je pracovní popis struktury publicistického magazínu. A i u něj platí, že nepřipouštíme žádné změny s výjimkou doporučení na opravy případných věcných chyb,“ říká Punčochář.

Jenže smlouva opět mluví jinak. Nejde o pouhé doporučení. „Připomínky objednatele je zhotovitel povinen akceptovat a následně znovu předložit objednateli koncept ke kontrole a k připomínkám. Zhotovitel není oprávněn odvysílat spot dříve, než jej objednatel schválí,“ uvádí se ve smlouvě.

Nikde se ve smlouvě rovněž neříká, že jde pouze o opravu případných věcných chyb. Výslovně se naopak uvádí, že město posuzuje finální zpracování – strukturu spotu, ozvučení, ilustrace a jeho natočení.

Město podle své mluvčí Romany Macové nehodlá na nastavení smlouvy cokoli měnit. „Předpokládáme, že si je provozovatel dobře vědom požadavků zákona o rozhlasovém a televizním vysílání,“ říká Macová.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)