SpaceX čeká na schválení provozu jednoho milionu pozemních stanic pro satelitní internet Starlink

Minulý rok už SpaceX Elona Muska dostalo povolení k vypuštění celkem 11 943 menších komunikačních satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země, které budou použité pro vytvoření globálního satelitního internetu Starlink. Zatímco přípravy a testy už jsou v plném proudu, SpaceX pokračuje v získání v dalších legislativních povolení.

Tentokrát SpaceX zažádalo americké FCC o to, aby mohlo na trhu provozovat jeden milion terminálů, které budou se satelity komunikovat. Bude se jednat o antény, které by měly mít velikost asi jako krabice od pizzy, alespoň dle předchozích informací.

Žádost byla FCC odeslána 1. února a lze předpokládat, že schválení nebude nic zásadnějšího bránit, protože se používá spektrum Ku-band. Pozemní anténa bude vysílat na frekvencích 14 až 14,5 GHz a přijímat bude na frekvenci 10,7 až 12,7 GHz. Koncept Starlinku je takový, že rychlý gigabitový internet s odezvou maximálně 25 ms přes satelit bude k dispozici například pro celou budovu, která bude mít zmíněnou anténu na střeše. Po domě už bude vše rozvedeno pomocí ethernetu nebo Wi-Fi.

Pozemní satelity budou vždy komunikovat se satelity, které budou vidět v rámci území USA, Havaje, Portorika, Aljašky a Panenských ostrovů. Terminál bude schopen částečně upravovat směr a výkon, aby dokázal udržet co nejvyšší kvalitu připojení.

Kromě těchto terminálů pro jednotlivé budovy a zákazníky ještě SpaceX umístí po celém USA stovky větších a výkonnějších přípojných satelitních bodů na nejrychlejší peeringové uzly, které budou zajišťovat efektivní propojení na internet pro celou platformu.

Starlink je pro SpaceX velkým riskantním projektem, na který si vzalo i dodatečnou investici 500 milionů dolarů. Pokud se vše podaří, může to ale znamenat obrovský zdroj příjmů a problém pro velké telekomunikační společnosti, které nejsou schopné zajistit rychlý internet v mnoha oblastech se špatnou síťovou infrastrukturou.

SpaceX by mělo začít spouštět jednotlivé satelity postupně a postupně rozšířit území až na celý svět. FCC přitom pro schválení dalo jasná pravidla - polovina satelitů musí být funkční do 6 let a celá platforma pak do 9 let.

Diskuze (31) Další článek: Blíží se GPS Week Number Rollover Event. Staré přijímače mohou přestat fungovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,