Zimokvět časný (Chimonanthus praecox) patří k méně známým, ale zároveň k velice atraktivním zahradním keřům, které se v zahradách nedají přehlédnout. Jak napovídá český název, jedná se o časně kvetoucí dřevinu, jejíž květy se objevují na konci zimy a předznamenávají příchod jara. Mají světle žlutou, někdy až skoro bílou barvu a jsou složeny z řady protáhlých okvětních plátků s purpurově vybarveným středem. Vyznačují se sytou vůní, která potěší srdce každého zahradníka.

Kvajáva hrušková
Vypěstujte si doma kvajávu, voňavé ovoce nadupané vitamíny

Tento opadavý keř původem z Číny je mrazuvzdorný, a tak ho lze pěstovat i v našich podnebních podmínkách. Ke zdárnému růstu potřebuje plně osluněné a zároveň chráněné stanoviště s jakoukoliv úrodnou a dobře propustnou půdou neutrální nebo mírně zásadité reakce. Jedná se o poměrně velikou rostlinu, takže vynikne jako solitér, ale někdy se pěstuje i ve formě keřových rabat.

Zimokvět časnýZdroj: Pixabay.com

Zimu snáší zimokvět většinou dobře, pouze nevyzrálé dřevo může poškodit mráz. Co ale tento keř opravdu nemá rád, je radikální řez. Po odkvětu jen odstraníme zaschlé a vybočující větve pro zachování tvaru, ale do větších zásahů bychom se pouštět neměli.

Vypěstujte si petúnie ze semínek, v únoru je na to nejlepší doba

Plody zimokvětu v našich podmínkách nedozrávají. Nemusí nám to nijak vadit, protože jsou stejně jedovaté. K rozmnožování keře se dají použít řízky, které se odeberou během léta z měkkého dřeva a po ošetření stimulátorem se ihned zasadí do pěstebního substrátu.