Český spisovatel Jaroslav Rudiš je se svým románem Winterbergova poslední cesta (Winterbergs letzte Reise) mezi pěticí nominovaných na letošní cenu knižního veletrhu v Lipsku v kategorii beletrie. Ta patří spolu s cenou udělovanou frankfurtským knižním veletrhem mezi nejprestižnější v Německu.

"Byl to pro mě samozřejmě obrovský šok, když jsem se to dozvěděl. S tím se vůbec nedá počítat, že se dostanete mezi pět knížek, které vyberou," řekl ve čtvrtek Rudiš v reakci na nominaci svého románu, jenž je prvním, který v němčině napsal. Česky vyjde na podzim příštího roku.

"Pro mě je důležitá ta dvojjazyčnost, takový návrat ke kořenům. Já jsem o té knize nikdy neuvažoval česky, protože je inspirovaná příběhem jednoho mého německého kamaráda, který jezdí střední Evropou s posledním průvodcem pro Rakousko-Uhersko z roku 1913 a trpí dějinami," poznamenal o muži, kterého sám na cestách někdy doprovází.

Právě nekonečná železniční cesta dvou mužů - pečovatele závislého na pivu a starého sudetského Němce - dějinami střední Evropy je hlavním tématem 540stránkového románu. I když se tyto dějiny muži snaží znovu pochopit, ve výsledku se v nich podle Rudiše stále více ztrácejí.

Cena lipského knižního veletrhu se uděluje od roku 2005 a vyzdvihuje knihy, které v daném roce teprve vycházejí. V případě Winterbergovy poslední cesty se tak v Německu stane na konci února.

Jméno laureáta ceny oznámí porota 21. března spolu s nositeli ceny v kategorii literatura faktu a překlad. Každý z oceněných získá odměnu ve výši 20 tisíc eur (515 760 korun). V minulosti se mezi kandidáty na cenu dostal i česko-německý spisovatel Jan Faktor.

Turnovský rodák Rudiš, který studoval němčinu a historii a žije střídavě v Německu a v Česku, loni získal Cenu literárních domů německojazyčných zemí. Porotci ocenili Rudišovo různorodé literární dílo a jeho schopnost pracovat s literaturou v odlišných formách. V minulosti se autor podílel třeba na komiksové trilogii a filmu Alois Nebel, s Jaromírem Švejdíkem (Jaromír 99) zase založil skupinu Kafka Band.

Lipský knižní veletrh se uskuteční od 21. do 24. března. Česká republika na něm bude mít zvýrazněnou expozici.

Při té příležitosti se letos v Německu představí 70 až 80 nových překladů českých knih.