Že chodit každého Valentýna pro podvazky do Agenta Provocateura už začala být trochu rutina? V Česku v posledních letech vzniklo několik značek spodního prádla, které je jak slušivé, tak etické. Co chcete víc?

Tohle jsou podle nás ty nejzajímavější, ze kterých můžete vybírat.

Corpus Lingerie

Pokud dáváte přednost eco-friendly produktům a zároveň minimalistickému provedení, spodní prádlo Corpus Lingerie bude váš nový favorit. Značku založily Anna Bolha a Alžběta Žáková, sestry, kterým na českém trhu chyběla nabídka příjemného prádla z přírodních materiálů.

Kalhotky a podprsenky šijí společně se svou švadlenou z certifikovaného bambusu, který se plete v továrně v Brně a posléze je ručně barven pomocí rostlin a rostlinných extraktů do černé, tělové a kurkumově žluté. Výsledkem je jemné prádlo, které nádherně dýchá a ocení jej alergici a všichni s citlivou pokožkou, protože k nim nepustí žádné bakterie.

LNKrules

Na minimalistický design spodního prádla se soustřeďuje i LNKrules. Ale v o něco dráždivějším provedení s krajkou a transparentními materiály.

Značku před dvěma lety založila návrhářka Elena Kožuszniková s myšlenkou nabídnout dívkám a ženám jednoduché, pohodlné, a přesto netradiční prádlo vyrobené v Česku. Sama se zabývá jak návrhy, tak šitím, proto kolekce vznikají v omezeném počtu. Materiály pořizuje dle momentální dostupnosti v Česku i v zahraničí, veškeré komponenty pocházejí od českých dodavatelů.

Paon Label

Autorky značky Paon Label se během navrhování prádla soustřeďují na to, aby se budoucí nositelky cítily pohodlně a svůdně. Zastávají názor, že podprsenka může být středem outfitu, a ne něčím, co se za každou cenu musí skrývat.

Andrea Kopalová a Togi Burmaa přetransformovaly svůj původní školní projekt do fungující značky s několika kolekcemi a vlastními švadlenami v roce 2016. Inspirují se zahraničními trendy a velmi si zakládají na kvalitních materiálech. Většina látek pochází z Itálie, gumy, pruženky, komponenty a zapínání z Česka. V současné době tato etická značka začíná pracovat i s organickými materiály, a v nové kolekci je tak prádlo z certifikované biobavlny.

Tereza Vu

Rafinované, romantické a ženské. Tak by se asi dalo popsat spodní prádlo značky Tereza Vu, které je ušité z přírodního hedvábí, francouzské krajky a tylu.

Jeho autorka vystudovala prestižní London College of Fashion, kde v počátcích tvořila především společenské a večerní šaty, sukně a topy. V roce 2013 se ale zaměřila pouze na tvorbu spodního prádla. Zakládá si při ní na precizním řemeslném zpracování s možností individuálního šití na míru.

Zuzana Kubíčková

Pokud máte spodní prádlo rádi zdobené korálky, perlami, peříčky či výšivkami, líbí se vám siluety, které lichotí ženským křivkám, a chcete kousky z ručně tkaných látek, musíte znát kolekci Sinless návrhářky Zuzany Kubíčkové.

Ta se po stážích v Paříži, Reykjavíku a v Miláně vrátila do Prahy, kde se věnuje v hojné míře zakázkové tvorbě, a rozhodně ne jen spodního prádla. Návrhářka se soustřeďuje i na haute a ready-to-wear kolekce oblečení. Její smysl pro kompletní outfit se promítá i v doplňcích. Spodní prádlo tak v limitovaných edicích doplňují elegantní pyžamka, župánky nebo například rukavičky. Zuzana Kubíčková také na zakázku šije korzety.

Girls Without Clothes

Lifestylovou značku Girls Without Clothes, která balancuje na hraně pouliční módy, horského dobrodružství a erotiky, založil v roce 2013 ostravský fotograf Martin Feix.

Kolekce spodního prádla je odvážnější, materiály pocházejí od českých dodavatelů, především se jedná o pružný průsvitný tyl, a většinu prádla šije autorka designu a dílna v Náchodě, kde je značce k dispozici osm švadlen.

Beast of the East

Tohle je trochu módní punk. Alena Jakubová a Kateřina Plamitzerová, dvě návrhářky, které se seznámily v ateliéru Liběny Rochové na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, totiž při navrhování pracují s nezačištěností, která dle jejich slov nesmí být samoúčelná.

Jejich dámské kalhotky mohou působit trochu dráždivě, jsou ale zároveň luxusní a éterické díky vnitřku z přírodního hedvábí. Na výběr je z několika typů – vyšších i nižších, oblíbené jsou kalhotky se středovým švem, který vychází z předchozí kolekce o „ženě kostře“.

Lorii

Studentka práv a modelka Petra Lorencová hledala na focení něco, co by bylo minimalistické, originální, přesto pohodlné. Nic však nenacházela, tak se rozhodla, že si prádlo začne vyrábět sama. S tím jí pomohla babička, která svou vnučku naučila před dvěma lety šít, a od té doby si vše navrhuje a šije autorka sama s výpomocí několika švadlen. Lorii prádlo je minimalistické a zároveň rafinované, jeho cílem je, aby se v něm každá žena cítila sexy, přesto však maximálně pohodlně.

Většina materiálů je od českých výrobců – včetně kvalitní české krajky a tylu. V budoucnu je v plánu vydat nové kolekce i z jiných materiálů než krajek, zejména pak biobavlny, hedvábí a modalu.