Ruská flotila v Praze, novináři sobě a jak naučit školáky dojídat oběd

Napsal/a -pes- 16. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Duckého směnky: Ozvěny 90. let znějí i v Česku *** Proč nevěřit čínské analýze o nezávislosti Huawei *** Ústí: když se propagace politiků tváří jako zprávy – 7. týden roku 2019 na HlídacíPes.org.

PLÝTVÁNÍ V JÍDELNÁCH: Rčení o tom, že co se navaří, se má také sníst, v prostředí českých školních jídelen rozhodně neplatí. Podle realistických odhadů se v jídelnách každý rok vyhodí tuny hotového jídla zhruba za 2,5 miliardy korun. O tom ale premiér Babiš při plánu na školní obědy zdarma nemluví.

NEZÁVISLÁ HUAWEI? Firma Huawei tvrdí, že má posudek potvrzující, že společnost nemusí spolupracovat s čínskou rozvědkou. Odkazuje se přitom na analýzu britské advokátní kanceláře Clifford Chance. Ta se však jen vyjadřuje k jinému rozboru, zpracovanému čínskou advokátní kanceláří Čung-lun. Někteří z jejích právníků mají blízko ke komunistické straně Číny.

RUSKÁ FLOTILA V PRAZE: Počet vozidel Ruské federace s diplomatickou registrací v Česku podle tuzemských diplomatů „překračuje veškeré zvyklosti“. A když se dlouhodobě nedaří přimět Rusy k dobrovolnému snížení počtu lidí na personálně přebujelé ambasádě, snaží se české ministerstvo zahraničí tlačit alespoň na seškrtání vozového parku.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


NOVINÁŘI SOBĚ: V České republice byla založena národní pobočka Mezinárodního tiskového institutu (International Press Institute – IPI), globální organizace, která sdružuje především vedoucí pracovníky médií, respektované novináře a komentátory.

„CHOVATELKA“: Na otřesný případ týrání dobytka narazili veterináři v malé obci Slemeno na Trutnovsku. Krávy a prasata tady v malém chovu pošly hlady i přesto, že chovatelka měla dostatek krmiva. Případ pro pořad 168 hodin České televize natočil reportér HlídacíPes.org Robert Malecký.

DIPLOMAT NEJEDLÝ: Diplomatický pas přináší svým držitelům jisté výhody, má díky tomu svou přitažlivost a hodnotu statusového symbolu i pro lidi, kteří by na něj za normálních okolností neměli mít nárok. Aktuálně ministerstvo zahraničí eviduje v Česku čtyři tisíce držitelů diplomatických pasů, včetně poradce prezidenta Zemana (bez oficiální smlouvy) Martina Nejedlého.

ZPRÁVY NEBO REKLAMA? Jedno varování nestačilo. V Ústí nad Labem si radnice opět z veřejných peněz platí propagaci politiků, která se tváří jako televizní zpravodajství. Loni po sérii textů HlídacíPes.org podobnou praxi zatrhla vysílací rada. Nové vedení radnice ovšem uzavřelo znovu roční smlouvu, která obsahuje problematické pasáže včetně schvalování konceptu reportáží a jejich povinné kontroly.

ČEŠI POMÁHAJÍ: Rodiny ochotné přijmout děti z řeckých táborů do pěstounské péče jsou už v tuzemsku připravené, říká Jaroslav Miko z iniciativy Češi pomáhají. V první fázi by mohla pomoci i syrská komunita v Česku. Seznam s příklady dětí bez doprovodu, o které by se mohla Česká republika postarat, přivezla z Řecka lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

OZVĚNY 90. LET: O takzvanou Duckého směnku na částku zhruba půl miliardy korun, která skončila v držení opavské firmy Draft-Ova, se utkali známý sociální demokrat, kontroverzní hokejový boss i bývalý boxer. České soudy na přelomu roku věc oživily, Slováci nyní na obranu před další záplavou podivných směnek plánují přijmout speciální zákon.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)