Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zeptali jsme se vědců: Jak je možné, že jedno vejce obsahuje dva žloutky?

Věda

  5:15
Dva žloutky v jednom vejci nejsou žádná vzácnost. Jak ale taková anomálie vzniká? Na otázku odpověděl Doc. RNDr. Ing. Vladimír Krylov, Ph.D., z katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty UK.

Vejce (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Dva žloutky se ve vejci objeví v případě ovulace dvou folikulů zároveň nebo v krátkém časovém rozestupu. Žloutek je ekvivalentem savčího nebo třeba žabího oocytu. Je to jedna velká buňka. Jak tyto žloutky putují vejcovodem obalují se společně bílkem, papírovými blánami a nakonec skořápkou. Existuje dokonce tzv. vejce ve vejci, to když již téměř hotové vejce je zpětně vtaženo do vejvovodu a na již vytvořenou skořápku se po opětovné cestě ven vrství nový bílek, papírové blány a nová skořápka.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce.

Autor: