Smoljakův syn bojuje se Svěrákem a Českým rozhlasem o autorská práva na Cimrmana

Filip Smoljak, jeden ze čtyř potomků zesnulého Ladislava Smoljaka v rozhovoru pro INFO.CZ popisuje složité peripetie týkající se nakládání s autorskými právy jeho otce. Smoljak mladší je mimo jiné ve vleklém sporu s Českým rozhlasem, který podle něj poměrně intenzivně užil autorská práva Ladislava Smoljaka, jichž je společně se svými sourozenci nositelem, a to několikrát, avšak bez jejich souhlasu, a tedy bez licenční smlouvy. „Je to o to smutnější, že za užití majetkových autorských práv zaplatil někomu jinému než autorům,“ říká Smoljak.

Zaregistroval jsem v souvislosti s debatami nad současností a budoucností Českého rozhlasu, že jste s jeho vedením ve sporu, který se týká práv na vysílání her Divadla Járy Cimrmana. O co přesně jde?

Jde o to, že Český rozhlas poměrně intenzivně užil autorská práva Ladislava Smoljaka, jichž jsem vedle svých tří sourozenců nositelem, každý máme jednu čtvrtinu. Český rozhlas tak učinil několikrát bez našeho souhlasu, tedy bez licenční smlouvy. Je to o to smutnější, že za užití majetkových autorských práv zaplatil někomu jinému než autorům. Občas se stává, že někdo něco užije bez souhlasu autora omylem nebo z nedbalosti, většinou se to ale nakonec vyřeší třeba dohodou o narovnání.

V tomto případě to ale bude dost obtížné, protože poměrně vysoká částka byla vyplacena nesprávnému subjektu zcela záměrně a se zřetelnou snahou věc utajit. Pokud totiž o sobě někdo prohlásil, že je oprávněn poskytnout práva k rozhlasovému vysílání, pak je to naprosto absurdní. Tehdy nemohl rozhlasové vysílání licencovat nikdo jiný než autor nebo kolektivní správce v rámci tzv. dobrovolné kolektivní správy a Český rozhlas to musel vědět. Přesto peníze vyplatil.

To znamená, že dotyčná agentura tvrdí, že má autorská práva na odvysílání her Divadla Járy Cimrmana, zároveň s vámi tuto věc nikterak nekomunikovala…

Nejen se mnou, ale ani s mými sourozenci. Jak říkám, smlouvu se snažily obě strany utajit, takže nikdo nekomunikoval. Shodou okolností za Český rozhlas podepsal smlouvu generální ředitel René Zavoral, za Divadelní agenturu Echo, spol. s r.o., ji podepsal její jediný majitel Václav Kotek. Součástí smlouvy jsou práva k rozhlasovému vysílání a na základě této smlouvy Český rozhlas odvysílal v říjnu 2016 k padesátému výročí slavnostní divadelní představení Cimrmanovy hry Cimrman v říši hudby přímým přenosem hned na dvou stanicích, na Dvojce a na Radiožurnálu. To je samozřejmě velmi významné užití autorských práv. Rozhlas ovšem tvrdí, že šlo o jakési nedopatření, nebo spíš nedorozumění…

Abychom si to ještě vyjasnili. Na základě čeho Divadelní agentura Echo tvrdí, že má práva na představení Divadla Járy Cimrmana?

Divadelní agentura Echo zastupuje herce Divadla Járy Cimrmana včetně Zdeňka Svěráka, což jí dává v jistém ohledu výsadní postavení. V Rozhlase ale jednoznačně překročila svoje pravomoci v domnění, že může všechno, jednat i za potomky Ladislava Smoljaka a ponechat si jejich peníze, což tedy rozhodně nemůže. Ze smlouvy s Českým rozhlasem není patrné, s jakou motivací tak agentura činila. Pokud se ale podíváme na celou smlouvu, zjistíme, že se v ní zavazuje k poskytnutí i dalších zajímavých služeb, které poskytnout nemohla. Pronajmout sál, v němž se představení konalo a který jí nepatří, prodat vstupenky na představení, které nepořádala, a tak dále. Je to zcela nevídaný smluvní závazek, který Český rozhlas bez váhání proplatil. A jenom za samotná práva agentura inkasovala 310 tisíc korun plus DPH. Za další služby dalších půl milionu plus DPH.

A toto se přihodilo pouze v tomto konkrétním případě, anebo už někdy dříve?

Divadelní agentura Echo uzavírá desítky zprostředkovatelských smluv s provozovateli živých divadelních představení, ve kterých prohlašuje, že zajišťuje souhlas autorů. To v mém případě jistojistě není pravda, protože se ani neobtěžuje informovat mě dodatečně, že se tato představení konala. Děje se tak systematicky již řadu let.

sinfin.digital