VIDEO: Evropské volby nesmí ovládnout vítači a kývači, řekl Babiš na sněmu. Lídrem ANO bude Charanzová

V neděli se v Praze po dvou letech sešel celostátní sněm hnutí ANO k volbě vedení na další dvouleté funkční období i jednání o kandidátce pro květnové volby do Evropského parlamentu. Funkci předsedy hnutí bude obhajovat premiér Andrej Babiš, kterého do čela nominovaly všechny krajské sněmy. Většina pak na prvního místopředsedu navrhla Jaroslava Faltýnka. Šéf poslanců ANO je jím i nyní.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:18 17. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněm začal v 9.00, o půl hodiny později zahájil svůj projev předseda Andrej Babiš. „V květnu to bude sedm let od našeho vzniku. Myslím si, že všichni budete souhlasit, že naše hnutí zásadním způsobem proměnilo naší politickou scénu. My totiž měníme Česko. K lepšímu a změníme ho díky vám, občanům,“ řekl Andrej Babiš v úvodu projevu na sněmu ANO.

„Naši kritici říkají, že jsme takové vlastně nic. Ani nalevo, ani napravo. Že nemáme ideologii, nejsme zakotveni. A já bych rád konečně v této polemice řekl něco zásadního. To je, že my jsme hnutí, které se orientuje na všechny občany České republiky, bez ideologie,“ dodal na sněmu Babiš.

V projevu se věnoval například otázkám důchodové reformy, zrušení superhrubé mzdy, energetické bezpečnosti, inovaci v Česku, vědě nebo stavem českého hokeje, který je podle Babiše ve špatném stavu.

„Dlouho jsme nic nevyhráli, je to náš národní sport, jsou to emoce, je to Nagano, jsou to zápasy proti Rusákům po roce 68 a tak dále. A my skutečně potřebujeme, aby tento náš národní sport se dal do pořádku,“ řekl Babiš.

Babiš ale také ANO kritizoval, konkrétně kumulaci funkcí a papaláštsví. „Víte, jak často mluvím a kritizuji kumulaci funkcí, zneužívání výhod, drahá služební auta, prostě papalášství. To se začíná objevovat i u nás,“ poznamenal Babiš.

„Primátorské SPZ, milionové superby a podobné nesmysly. Když to čtu v médiích, tak jsem naštvaný a stydím se za to, jaké lidi naše krajské organizace vybírají na kandidátky,“ doplnil. Konkrétní osoby nejmenoval. Registrační značku „na přání“ s nápisem PRIMATOR má děčínský primátor za ANO Jaroslav Hrouda. Jeho služební auto Škoda Superb Laurin & Klement stála milion korun.

Do eurovoleb s Charanzovou

Předseda strany také informoval, že lídrem ANO do voleb do Evropského parlamentu bude europoslankyně Dita Charanzová. Ta následně v projevu poděkovala za důvěru. „Velmi si toho vážím a beru to s pokoru,“ řekla.

Dita Charanzová

Třiačtyřicetiletá Charanzová je poslankyní Evropského parlamentu a místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů od července 2014. Od loňského listopadu je místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE).

Charanzová se podílela také na přípravách České republiky na přistoupení k Evropské unii, v letech 2005 až 2009 působila na stálém zastoupení ČR při EU, kde mimo jiné řídila tým odpovědný za obchodní a rozvojovou politiku. Během českého předsednictví unii předsedala výboru Rady EU pro obchodní politiku. Za svoje aktivity v zahraniční politice získala v březnu 2016 Cenu poslanců Evropského parlamentu.

Výbor hnutí Charanzovou jednoznačně podpořil, řekl Babiš. Ve funkci prvního místopředsedy by Babiš rád viděl dosavadního šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

„Tyto volby nesmí ovládnout vítači a kývači,“ řekl premiér k nadcházejícím evropským volbám, které se odehrají 24. a 25. května. „Chceme mít větší vliv na evropský rozpočet, na evropskou migrační politiku,“ dodal v projevu Babiš. Kriticky se vymezil i důrazu na energetiku založenou na obnovitelných zdrojích.

Do vítězné sestavy se nesahá, říká Radek Vondráček před sněmem ANO. Chce být místopředsedou hnutí

Číst článek

„Nám záleží v první řadě na naší zemi, ale i na našich sousedech a na osudu celé Evropy. Jsme solidární. Chceme ale reformu Evropské unie tak, aby v současném světě víc hájila zájmy občanů členských zemí a věnovala se opravdu důležitým věcem,“ řekl Babiš směrem k Evropské unii. Těmi jsou podle premiéra hlavně vnitřní trh a jeho bariéry.

„Znemožňují naším lidem, firmám a živnostníkům podnikat na trzích Evropské unie za stejných podmínek jako mají jejich zahraniční konkurenti,“ dodal Babiš.

Nejdůležitější volby

Květnové volby do Evropského parlamentu považuje Babiš za nejdůležitější v historii Evropské unie. „Hnutí ANO je proevropské. Evropský parlament je důležitý, ale na druhou stranu tam nikdy nebudeme mít zásadní vliv. Má 751 poslanců, z toho Česká republika má 21,“ poznamenal.

Zájem o volby do Evropského parlamentu klesá. Průměr dolů dramaticky táhnou Slováci a Češi

Číst článek

Babiš si postěžoval na to, že přesto nebojují všichni čeští europoslanci společně za národní zájmy. Podle premiéra někteří naopak bojují proti České republice, vládě a proti němu.

Po Babišovi vystoupil místopředseda Jaroslav Faltýnek. Dále vystoupí různí hosté včetně některých ministrů. Volba předsedy by se měla uskutečnit kolem 15.00, následovat budou volby dalších členů předsednictva.

Na předsedu byl nominován pouze Babiš, který ani v předchozích letech neměl protikandidáta. Faltýnek má podporu většiny krajských sněmů na obhajobu pozici prvního místopředsedy hnutí, podpořil jej také premiér.

K personálním změnám kvůli Babišově kauze nedošlo, odmítá nařčení šéf středočeského úřadu

Číst článek

Na základě nominací krajů by se o post měli ucházet také středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Ten však dříve řekl, že se kandidatury možná vzdá.

Brabec i Jermanová

V takovém případě by Vokřál rád obhajoval post řadového místopředsedy. Kromě něj na tuto pozici kraje nejčastěji nominovaly ministra životního prostředí a vicepremiéra Richarda Brabce, předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a Jermanovou.

V nominacích se ojediněle objevili také ostravský primátor Tomáš Macura, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák nebo šéf pražského ANO Jan Říčař. O pozici místopředsedy projevil zájem i neúspěšný kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík.

ANO bude jednat také o kandidátce pro květnové volby do Evropského parlamentu. Před pěti lety vedl hnutí do eurovoleb Pavel Telička, který se později stal místopředsedou Evropského parlamentu. S hnutím se ale rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Nyní Babiš podpořil do čela kandidátky europoslankyni Ditu Charanzovou, která má podporu i z řady krajských sněmů.

och, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme