Pokud jste se letos nedostali do našeho výběru 30 pod 30, případně už do něj svým věkem nespadáte, není namístě žádná panika. Podle některých je dokonce lepší rozjet byznys později. Máte bohatší zkušenosti, větší síť kontaktů, jasněji definovaný příběh a taky už si třeba tolik neděláte hlavu z toho, co si o vás myslí ostatní.

I těchto osm výjimečných osobností byznysu svou kariéru rozjelo až po čtyřicítce:

Vera Wang

Kdo by neznal svatební šaty od Very Wang, ve kterých se vdávala například Kim Kardashian, Chelsea Clinton nebo Ivanka Trump?

Původně krasobruslařka, tanečnice a novinářka otevřela svůj první obchod s módou v New Yorku, když jí bylo čtyřicet.

„Celé ty roky krasobruslení a tance jsem zúročila. Nemůžu navrhovat, aniž bych přemýšlela, jak bude ženské tělo v šatech vypadat a jak se budou šaty pohybovat,“ říká přední světová designérka.

Charles Ranlett Flint

Tento byznysmen a finančník rozjel IBM až v 61 letech. V roce 1911 stál za konsolidací tří společností do jedné s názvem Computing-Tabulating-Recording Company, která se o něco později proslavila jako International Business Machines (IBM).

Flint se tehdy nechal slyšet, že je výhodou mít rozdílné produkty, a tudíž i rozdílné zdroje příjmů – když bude mít jedno odvětví byznysu špatný rok, pokryjí ho ta další.

Tato strategie vystřelila jeho technologickou společnost s počítačovým hardwarem a softwarem do více než 170 zemí světa a on zůstal v IBM až do svých osmdesáti.

Harland Sanders

Z domova odešel už ve 13 letech a svá smažená kuřata začal prodávat v jídelně, která byla součástí jeho čerpací stanice ve státě Kentucky.

Později se „Colonel“ Sanders rozhodl svůj výrobní postup a recept prodávat restauracím napříč Spojenými státy. První franšízu KFC tak rozjel až ve svých 62 letech.

Donald Fisher

Bez předchozích zkušeností z retailu a ve svých 41 letech otevřel Fisher se svou ženou Doris v San Francisku první obchod Gap.

Do té doby obchody prodávaly jen limitované množství džín značky Levi’s a Fisher přišel jako první s nabídkou všech velikostí a stylů této značky (vedle LP desek a kazet).

Obchod rychle expandoval do dalších měst, a i když ho v roce 1991 značka Levi’s zcela opustila, stále patří mezi největší oděvní řetězce na světě.

Sam Walton

Walton si vydělával celkem slušně jako maloobchodní manažer, do síně slávy ho ale vystřelila až první pobočka největšího amerického obchodního řetězce supermarketů Walmart (tehdy ještě psaného s pomlčkou, Wal-mart).

Psal se rok 1962 a Waltonovi bylo čtyřiačtyřicet. Úspěchu dosáhl hlavně tím, že své obchody na rozdíl od ostatních otevíral v malých městech.

Henry Ford

Když vytvořil revoluční model T, bylo otci pásové výroby pětačtyřicet. Vyučený zámečník a posléze hlavní inženýr ve firmě Thomase Alvy Edisona se ale nestal ikonou amerického automobilového byznysu hned napoprvé.

Jeho první automobilová firma Detroit Automobile Company totiž zkrachovala brzy po svém založení. I přesto Fordův design, pracovní postupy a marketingové techniky o několik let později transformovaly celý automobilový průmysl.

Robert Noyce

Robert Noyce, kterému se také často přezdívá starosta Silicon Valley, byl jedním ze „zrádných osmi“, skupiny výzkumných pracovníků, kteří v roce 1957 odešli ze společnosti Shockley Semiconductor, aby založili vlastní firmu Fairchild Semiconductor.

Právě té je přičítáno založení Silicon Valley a říká se, že až 400 společností může vystopovat své kořeny právě k zakladateli společnosti Fairchild.

Tu s kolegou Gordonem Moorem opustil v roce 1968, když mu bylo 41, aby společně spustili firmu Intel, která se stala číslem jedna ve výrobě polovodičových obvodů na světě.

Ray Kroc

I druhý největší fastfoodový řetězec na světě rozjel jeho zakladatel, když už nebyl zrovna nejmladší – ve věku 52 let. Značku a restauraci koupil od bratrů McDonaldových a vybudoval z ní díky franšízovému systému jeden z nejsilnějších brandů v Americe.

Do té doby vystřídal několik zaměstnání – řidiče sanitky, pianisty nebo makléře, několik let si budoval kariéru i jako prodejce zařízení na výrobu milkshaků.

Právě díky nim se seznámil s bratry McDonaldovými – dodával jim stroje a uchvátil ho jejich styl práce, kdy příprava jídla trvala necelou minutu.