Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři přiznali, že se v otázce infarktu spletli. Chyba zasáhla celou populaci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Onemocnění srdce patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Správná diagnóza a určení rizika takovýchto onemocnění by proto měly být prioritou. Deník TIME ale upozorňuje, že se při diagnóze často spoléhá na nepřesné rizikové faktory.

Jak deník vysvětluje, při diagnóze rizik srdečních onemocnění a infarktu se lékaři dlouhou dobu spoléhali na rizikové faktory, které byly identifikovány už v 50. letech minulého století. Mezi ně patří například vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, velký nárůst váhy nebo srdeční problémy v rodině.

V roce 2013 se ale lékaři rozhodli faktory používané pro určení rizik pozměnit. Nově se tak lékaři soustředí méně na cholesterol a používají algoritmus, který zvažuje jednotlivé rizikové faktory. Mnoho lékařů se ale shodlo, že tento nový způsob zásadně upravuje, jak lékaři předepisují léky.

Podle studie, která byla zveřejněna v magazínu Journal of the American College of Cardiology, ve výsledku lékaři přeceňují rizika srdečních onemocnění 5-6krát. To následně vede k situaci, kdy jsou léky předepisovány i lidem, kteří je nepotřebují.

Vědci zejména zpochybňují přesnost dat, na kterém byl nový systém výpočtu rizik postaven. Ta se totiž datují už do 90. let minulého století a zaměřují se na příliš konkrétní skupinu lidí.

Témata:  nemoci léky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy