Andrej Babiš obhájil funkci předsedy ANO. Hlasovalo proti němu 13 delegátů

Kateřina Frouzová Domácí Radek Bartoníček Kateřina Frouzová, Domácí, Radek Bartoníček
Aktualizováno 17. 2. 2019 17:09
Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek obhájili posty ve vedení hnutí ANO. Premiér má podobně silný mandát jako před dvěma lety. Z 238 delegátů jej podpořilo 206 členů hnutí. Za řadové členy předsednictva byli zvoleni Richard Brabec (206 hlasů), Petr Vokřál (195), Radek Vondráček (185) a Jaroslava Pokorná Jermanová (140). Neuspěl ostravský primátor Tomáš Macura, který pronesl poměrně kritický projev a získal jen 115 z 237 hlasů. Nakonec se ale dostal alespoň do předsednictva
Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO.
Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO. | Foto: Aktuálně.cz

Výsledek téměř stejný jako na minulých sněmech hnutí ANO, jen s tím rozdílem, že tentokrát na něj nemuseli delegáti čekat tak dlouho. Díky elektronickému hlasování bylo během několika málo minut jasné, že ANO nadále povede Andrej Babiš společně s prvním místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem. 

Takže já vám chci všem poděkovat za důvěru, chci vám slíbit, že budu vykonávat funkci předsedy s maximální energií a urputností v prospěch našeho hnutí, ale samozřejmě hlavně ve prospěch všech občanů České republiky. Díky moc, a těším se na další spolupráci," reagoval na výsledek Babiš, který se dočkal dlouhého potlesku od účastníků sněmu, mezi kterými byli v první řadě členové vlády nominovaní za hnutí ANO.

Babiš získal stejně jako v minulosti drtivou většinu hlasů delegátů, byť tentokrát to bylo nejméně ze všech pěti sněmů ANO. Z 238 delegátů pro něj hlasovalo 206, 19 se zdrželo a 13 bylo proti. Jaké výhrady k němu měli případně ti, kteří mu nedali hlas, nelze říci, protože s výjimkou primátora Ostravy Tomáše Macury nevystoupil na sněmu jediný člověk, který by sdělil nějaké výhrady vůči Babišovi nebo hnutí ANO.

Budu se snažit něco vypotit

Sám Babiš působil po celé jednání sněmu velmi spokojeně, k čemuž nepochybně přispělo to, že sněm probíhal tak, jak si představoval. Kromě toho, že nezazněla žádná kritika, vyslyšeli delegáti jeho přání, aby zvolili prvním místopředsedou hnutí Jaroslava Faltýnka, s kterým se zná mnoho let a společně byli také u založení ANO.

Babiš přitom na sněmu neřekl nic, s čím by nevystoupil před sněmem. Jako obvykle mnohokrát opakoval, že hnutí ANO je pro všechny voliče, odmítal spojovat ANO s levicí nebo pravicí, a stejně jako dříve sliboval například daňové úlevy pro podnikatele, prorodinnou politiku, modernizaci státu nebo omezení některých sociálních dávek. 

Mnohé řekl už ve svém úvodním projevu ráno, takže když měl odpoledne pronést kandidátský projev, evidentně mluvil z paměti a chvílemi přemýšlel, co má vlastně říci.

 "Já de fakto žádný nominační projev nemám, ale budu se snažit tady ze sebe vypotit nějaké souvislé myšlenky možná," začal Babiš svůj projev. Následně vzpomněl, jak se jej novináři stále ptají, proč nemá nějakého vyzyvatele, a vytáhl seznam předsedů jiných stran, kteří také neměli vyzyvatele. "Asi mě to hnutí ještě potřebuje," odpověděl si sám a vypočítával, co všechno pozitivní  jeho dvě vlády udělaly.

Předseda a premiér v jedné osobě vzpomněl také svou dávno představu, že stát by se měl řídit jako firma - tentokrát řekl, že jako rodinná firma. "Jsme tady pro všechny, máme program pro všechny. A jsem přesvědčený, že stát má fungovat jako rodinná firma. Taková firma je solidární, má vizi, má cíl, a stát by se měl naučit od privátních firem, jak fungují," prohlásil.

O sobě tvrdil, že mu mluvení nejde a stále se cítí jako manažer. "Chodím po světě, mám nápady, stále se něco učím, pozoruji, jak to vypadá venku, a já vám můžu slíbit, když mě tedy zvolíte, že se nezměním. Bohužel, je to tak, už jsem moc starý, abych se měnil, ale na druhé straně se chci učit z vlastních chyb, a je dobře, že mám kolem sebe lidí, kteří mají na plno věcí jiné názory," Babiš.

Mezi prvními gratulanty byl předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Na rozdíl od Babiše měl mít Faltýnek dva protikandidáty, ale oba se před hlasováním nominace vzdali. Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál vysvětloval, že druhý muž hnutí by měl být v Praze a ve sněmovně, což on není, středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová mimo jiné poukazovala na to, že Babiš si Faltýnka jako dvojku přál a je správné mu vyhovět.

Faltýnek získal podporu 190 delegátů ze 237 lidí, kteří se hlasování účastnili. Dvacet jedna jeho kolegů bylo proti tomu, aby obhájil post prvního místopředsedy.

Faltýnek táhne na Prahu

Faltýnek si ve svém kandidátském projevu stěžoval na média a oponenty. Prý mu chyby vytýkali neprávem. Zvláště se ohradil proti tomu, že by se prý s Babišem několikrát nepohodli.

"Přišli s tím, že se nás pokusí rozložit zevnitř, že se rozhádáme," prohlásil v kandidátském projevu Faltýnek. O hádky ale podle něj nešlo, jen měli s premiérem občas na něco jiné názory.

Vadila mu také kritika jeho aktivit v Praze, kde se stal díky postavení hnutí ANO silným hráčem. "Faltýnek táhne na Prahu a chystá se ji mocensky obsadit," ironizoval výtky během svého projevu Faltýnek. 

Pozici v metropoli získal poté, co uklidňoval hádky exprimátorky Adriany Krnáčové s koaličními partnery. Na magistrátu byl vlivný například jeho známý právník Květoslav Hlína a do čela Dopravního podniku hlavního města Prahy se dostal další Faltýnkův známý manažer Martin Gillar. Tyto vazby se postupně začaly rozpadat, když ANO v Praze prohrálo komunální volby.

Kritik Macura uspěl jen částečně

Na posty čtyř řadových místopředsedů kandiduje pět členů ANO: Richard Brabec, Jaroslava Pokorná Jermanová, Tomáš Macura, Petr Vokřál a Radek Vondráček.

Například Vokřál poukázal na to, že pravicové strany jedou politiku "Antibabiš", která ale nefunguje a hnutí stále posiluje. "A když nefunguje Antibabiš, přišla teorie, že jsme levicové hnutí. A musím říct, že jsme všechno, jen ne levicoví. Jsme hnutí pro všechny," řekl například. 

Macura zase kritizoval rozkročenou hnutí, kdy se některými kroky staví výrazně doleva, ale tváří se současně jako pravicová strana.

"Hnutí Ano je bohužel trochu pro všechny a trochu pro nikoho. Chodí za mnou, kteří říkají my vám přestali rozumět a nevíme co vlastně chcete, " řekl například Macura.

Z pětice nakonec vypadl Macura - z 237 přítomných dostal jen 115 hlasů. Ostatní byli zvoleni místopředsedy. Při následné volbě předsednictva byl Macura zvolený členem tohoto orgánu, který ale není tak těsně ve spojení s Babišem jako místopředsedové.

Podívejte se na brífink po zvolení vedení hnutí ANO. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy