Jonáš Bartoš
18. února 2019 • 04:55

Čím Vrba předčil Trpišovského? Trefil sestavu, opory Plzně vládly

Vstoupit do diskuse
0
  • Kouč Plzně Pavel Vrba do utkání se Slavií dobře trefil sestavu, skvělý výkon předvedly i zkušené opory v čele s Romanem HubníkemKouč Plzně Pavel Vrba do utkání se Slavií dobře trefil sestavu, skvělý výkon předvedly i zkušené opory v čele s Romanem HubníkemFOTO: koláž iSport.cz

    Nedělní šlágr se nesl i ve znamení souboje velkých trenérů. Pavel Vrba svého mladšího kolegu Jindřicha Trpišovského v bitvě mezi Plzní a Slavií (2:0) se svým celkem předčil na plné čáře. Zkušenému kouči vyšlo nasazení Tomáše Chorého i další změny v sestavě, naopak Trpišovského záměr s rychlíkem Olayinkou na hrotu vůbec nefungoval. Co rozhodlo bitvu dvou nejlepších celků FORTUNA:LIGY? 

  • Nasazení Chorého

    Ve třetím soutěžním utkání jara sáhl Pavel Vrba k výměně útočníků. Na Slavii poslal do základu hladového Tomáše Chorého, který Plzeň táhl v závěru podzimu. Vytáhlý forvard se v prvním poločase vrchovatě odvděčil. Statečně se rval se slávistickými stopery, vyhrál spousty soubojů. A co víc, po Limberského přiťuknutí otevřel skóre. Když mu hned zkraje poločasu došly síly, Vrba pohotově zareagoval a poměrně brzy poslal do hry Beauguela. Také druhý plzeňský forvard potvrdil svou formu a po krásném Havlově centru hlavou přidal gólovou pojistku.

    „Choras nám na podzim hodně pomohl, nevidím důvod, proč by neměl dostávat prostor. Byl to zasloužený prostor, který si v týmu uhrál a vydobyl,“ chválil Vrba svou útočnou věž. Chorý si v utkání sáhl na samé dno. Po tvrdých soubojích se mu o poločase v šatně točila hlava, po přestávce se poměrně brzy raději nechal vystřídat. „Odvedl maximum, není nic špatného, že ze hřiště takhle odházel. Dal do toho všechno, slávisté mu nedarovali ani centimetr, rval se statečně,“ ocenil plzeňský kouč.

    Vrba po vyhraném šlágru: Ve vápně jsme byli důraznější. Teď jsme Slavii na dostřel
    Video se připravuje ...

    Plzeň - Slavia: Euforie, praporek asistenta, ale zase euforie! Plzeň krásným gólem vede 1:0
    Video se připravuje ...

    Radost hráčů Plzně po vedoucím gólu Tomáše ChoréhoFoto Michal Beránek (Sport)

  • Odvážnější Plzeň, zatažená Slavia

    Hlavně v prvním poločase byl ve výkonu obou týmů velký rozdíl. Slávisté jako kdyby měli v hlavách, že jim v Doosan Aréně stačí remíza. Oproti svým zvyklostem se jim nedařilo spustit agresivní presink, na Západočechy čekali v zataženém bloku. Plzeň si postupně získávala čím dál větší převahu a odměnila se vedoucím gólem. Po přestávce se sice obraz hry malinko změnil, slávisté výrazně přidali. Jenže bylo pozdě, Viktoria si zápas pohlídala a naopak v závěru přidala druhou branku.

    „První poločas jsme odehráli špatně. Plzeň byla agresivnější, důraznější, vyhrávala spoustu osobních soubojů. My jsme v podstatě nebyli nebezpeční pro bránu soupeře, kromě několika centrů jsme neměli nějakou větší šanci,“ uznal Jindřich Trpišovský. „Pak jsme to honili střídáními, změnami stylu a vším možným. Viktorka se zatáhla, vytvořili jsme si nějaký tlak. Bohužel naše šance jsme neproměnili. Celkově jsme tahali za kratší konec, zaslouženě jsme prohráli,“ dodal slávistický kouč.

    SESTŘIH: Plzeň - Slavia 2:0. Sešívaní vyhořeli, boj o titul se dramatizuje
    Video se připravuje ...

    Plzeň - Slavia: Penalta po Pernicově tutovce? Podle sudího ani VAR Králův zákrok nebyl nedovolený
    Video se připravuje ...

  • Matní Olayinka i Ševčík

    Zatímco domácímu kouči tahy v sestavě vyšly, Jindřich Trpišovský spokojený být nemůže. Peter Olayinka, který dostal důvěru na hrotu místo Milana Škody, zápas vůbec nezvládl, plzeňští stopeři ho bez nejmenších problémů zkrotili. Slávistický kouč to vysvětloval i tím, že rychlonohému hráči chyběla podpora spoluhráčů, kteří se nedostávali do ofenzivních pozic. Zápas nesedl ani zimní posile Petru Ševčíkovi, kterého slávistický trenér stáhl už v poločase.

    „Nebylo to o hrotovém hráči. Bylo to celkově o výkonu směrem do ofenzivy. Když jsme vzadu točili balon, snažili jsme se ho přihrát a ono nebylo komu. Končilo to ztrátami. Myslím, že kdyby tam byl Kane, bylo by nám to houby platné. Ten zápas jsme ztráceli v jiných prostorech. Chtěli jsme víc napadat, mít těžiště víc nahoře. Nepodpořili jsme ho (Olayinku) v napadání,“ hledal Trpišovský příčiny nevydařeného utkání.

    Plzeň - Slavia: Olayinkovi střela po Bořilově autu nesedla
    Video se připravuje ...

    Peter Olayinka se snaží zbavit dotírajícího Romana HubníkaFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Lepší výkon opor

    Plzni výrazně lépe zahrály klíčové opory. Kapitán Hubník působil jako neprostupná zeď, sbíral ze vzduchu takřka všechny důležité balony. David Limberský si před vedoucí brankou krásně naběhl na milimetrový Hrošovského pas, na levé straně předvedl jeden ze svých lepších výkonů. Je vidět, že zkušený bek se na velké zápasy stále dokáže perfektně nachystat. Naopak na straně Slavie svůj part zvládl možná Michael Ngadeu na stoperu, jinak nelze chválit asi vůbec nikoho…

    „To není jen tento týden, to hráči prokazují spousty zápasů,“ odpověděl Vrba na poznámku, že jeho hráči dlouhodobě perfektně zvládají velká utkání. „Plzeň hrála organizovaně, byla strašně agresivní v osobních soubojích. V momentě, kdy se souboje rozhodovaly, my byli na zemi a soupeř vyvážel balon. Největší rozdíl byl v nasazení, v soubojích. Hlavně v soubojových ve vzduchu, tam jsme prohráli snad devadesát procent soubojů,“ ocenil Trpišovský sílu svého nedělního soupeře. 

    Emotivní radost kapitána Plzně Romana Hubníka po gólu Tomáše ChoréhoFoto Michal Beránek (Sport)

    Plzeň - Slavia: Hubník v naprosté tutovce! Hlavičkoval ale vedle
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud