Spor Polska a Izraele vygradoval: Summit V4 v Jeruzalémě nakonec nebude

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 18. 2. 2019 16:55
Summit visegrádské čtyřky (V4) se v Izraeli kvůli neúčasti Polska neuskuteční, řekl v pondělí novinářům český premiér Andrej Babiš (ANO). V Izraeli se nyní uskuteční bilaterální jednání. Slovenský premiér Peter Pellegrini a maďarský předseda vlády Viktor Orbán už jsou podle Babiše na místě.
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki | Foto: Reuters

"Tři premiéři přijíždějí a budou mít schůzky s (izraelským) premiérem," napsal v textové zprávě agentuře Reuters mluvčí ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon. Bratislava také očekává, že se společně setkají i premiéři ČR, Maďarska a Slovenska.

Polsko se odmítlo summitu zúčastnit kvůli údajným protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů. S odkazem na vyjádření polského premiéra Mateusze Morawieckého o tom informovala polská tisková agentura PAP.

Varšava zároveň požádala, aby se v pondělí v Bruselu na okraj summitu ministrů zemí Evropské unie sešli šéfové diplomacií visegrádských států.

Český ministr Tomáš Petříček řekl, že věc je dvoustranným sporem mezi Polskem a Izraelem.

"Nakonec se dospělo k závěru, že summit V4 plus Izrael se odloží a bude uspořádán v průběhu českého předsednictví V4," uvedl. Přesný termín se podle něj bude domlouvat až po izraelských volbách, které se uskuteční v dubnu. "Pak bychom chtěli začít plánovat náhradní termín," dodal Petříček. Varšava podle něj žádala o čas, aby si s izraelskou stranou mohla sporná vyjádření vyjasnit tak, aby to vztahy nezatěžovalo.

Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a nejnověji také úřadujícího ministra zahraničí Jisraela Kace o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války. To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu, nicméně popřela izraelská velvyslankyně ve Varšavě. O chybné interpretaci Netanjahuových slov hovořil i úřad izraelského premiéra.

Netanjahu kvůli sporu v neděli s Morawieckým telefonoval a podle polských médií mu řekl, že absolutně neměl na mysli, že by všichni Poláci kolaborovali, ale že mu šlo pouze o individuální případy. V neděli a také v pondělí však premiérova slova potvrdil a ještě zesílil úřadující izraelský ministr zahraničí Kac, podle něhož je polský antisemitismus historickou skutečností.

Morawiecki v neděli cestu do Izraele odvolal a vedením delegace nejprve pověřil ministra zahraničí Jacka Czaputowicze, ani on ale do Jeruzaléma nepojede. Diplomatický spor se prohloubil po Kacových prohlášeních.

"Očekáváme jasnou odpověď na zavrženíhodná, nepřijatelná a rasistická slova nového izraelského ministra zahraničí. Pokud se tato reakce neuskuteční, polský ministr zahraničních věcí se summitu visegrádské čtyřky v Jeruzalémě nezúčastní," uvedl podle agentury PAP premiér Morawiecki s tím, že konečné rozhodnutí o polské účasti padne v nadcházejících hodinách.

Nový izraelský ministr zahraničí v neděli v televizním rozhovoru uvedl, že je sice pro zachování dobrých vztahů s Polskem, nicméně zopakoval názory některých izraelských politiků na téma polského antisemitismu. Své postoje potvrdil i v pondělním interview pro izraelský státní rozhlas.

"Dějinnou pravdu nelze změnit. Mnoho Poláků kolaborovalo s nacisty a podílelo se na zabíjení Židů během holokaustu. (…) Antisemitismus byl Polákům vrozený před holokaustem, během něj i po něm," řekl podle Reuters v rozhlase Kac, jehož rodiče přežili hromadné vraždění Židů během druhé světové války.

V nedělním rozhovoru pro televizi Rešet 13, z něhož citoval The Times of Israel, zase prohlásil, že Poláci "nasáli svůj antisemitismus s mateřským mlékem".

 

Právě se děje

Další zprávy