Do představenstva Rohlik.cz míří Martin Dlouhý. Bývalý ředitel Tesca a Makra bude dohlížet na expanzi do Maďarska

martin-dlouhy2
0Zobrazit komentáře

Největší český online supermarket Rohlik.cz má ve svých řadách další zásadní posilu. Do neexekutivní pozice v představenstvu přibírá Martina Dlouhého (na úvodní fotografii), který dříve působil na pozici šéfa supermarketu Tesco na Slovensku, českého a slovenského McDonald’s či v síti velkoobchodů Makro, která patří pod německou skupinu Metro AG, o níž projevili zájem miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Martin Dlouhý by měl v Rohlíku pomoci se zefektivněním logistiky a také dohlížet na zahraniční expanzi, kterou online supermarket pod vedením Tomáše Čupra zahájí letošním vstupem do Maďarska. Právě zakladatel a šéf Rohlíku Čupr v minulém týdnu v tweetu ohlásil, že Rohlik.cz dokončil akvizici domény Kifli.hu, na které bude pod tímto názvem působit právě v Maďarsku. Nepřekvapivě je kifli v maďarštině rohlík.

Rohlik.cz je skvělým konceptem, který v budoucnu změní celý český retailový trh. Zároveň má velký potenciál pro růst v zahraničí, obojímu bych rád pomohl. Vyhrávat bude kombinace kvalitního sortimentu se zákaznickým zážitkem. Výhodou je vstupovat do tohoto souboje jako inovativní online hráč, protože nemáte za sebou desetileté závaží investic a nainstalovaných kapacit, které vás brzdí v rozhodování,“ říká k připojení do představenstva Rohlíku Martin Dlouhý.

Letos by měl Rohlik.cz dosáhnout na příjmy kolem 5 miliard korun se ziskem dosahujícím 100 až 150 milionů. Zvládnutí expanze do zahraničí bude ovšem letos klíčové, jelikož se musí v dalších letech firma zaměřit mimo rozšiřování služeb právě na zmíněný zisk. Tomáš Čupr totiž v průběhu února vydal společně s bankou J&T dluhopisy ve výši 777 milionů korun, které slibují investorům roční výnos ve výši 6,6 % s půlročním splácením. Pokud by ovšem investorům nebyla celá částka doplacena do čtyř let zpět, získali by přímý podíl v Rohlíku.

tomas-cupr-rohlik.cz

Foto: Rohlik.cz

Tomáš Čupr, zakladatel a šéf Rohlik.cz

Peníze z dluhopisů měly sloužit Čuprovi především k doplacení a získání dalšího podílu ve firmě. Jen během prvního týdne se podařilo upsat více než půl miliardy korun a Čupr tak po doplatku nově vlastní necelých 75 procent firmy. Stamiliony korun za dluhopisy přišly i přesto, že minimální výše investice před schválením prospektu Českou národní bankou byla 3 miliony korun. Po schválení by mělo být umožněno investovat již od 10 tisíc korun. Další část vybraných prostředků bude využita na automatizaci skladu a samozřejmě i tuzemskou a zahraniční expanzi, ve které bude nápomocen nový člen představenstva Martin Dlouhý.

„Martin má jedinečné a unikátní zkušenosti z několika retailových trhů. Pevně věřím, že Rohlik.cz s ním nasměrujeme správným směrem. Dohled bude mít nad expanzí do zahraničí, ale také nad marketingem a zákaznickými službami,“ prohlásil Tomáš Čupr.

Možná je také akvizice jednoho z tuzemských nebo zahraničních hráčů, o tom ovšem šéf Rohlíku prozatím odmítl mluvit. Zkušenosti z Česka v zahraničí poslouží, ale tamní trh se bude stavět na zelené louce, především proto, že Rohlík má svůj vlastní sklad a specifickou logistiku, kdežto někteří zahraniční hráči se stále spoléhají na to, že po přijetí objednávky jejich zaměstnanci fyzicky nakoupí v některém z obchodů a hlavním problémem je pouze rozvoz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym