Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Honda prý kvůli brexitu plánuje zavřít závod v Británii. Ohrozí to 3500 pracovních míst

Ekonomika

  16:20aktualizováno  18:21
LONDÝN - Japonská automobilka Honda Motor plánuje v roce 2022 uzavřít svou továrnu v britském městě Swindon, což může vést k zániku zhruba 3500 pracovních míst. V pondělí o tom informovala britská média a místní zákonodárce. Automobilka by prý mohla tyto plány oficiálně představit již v úterý.

Automobilka Honda (ilustrační foto). foto: Reuters

Honda loni ve své britské továrně vyrobila přes 160 000 aut. Závod se tak na celkové produkci automobilů v Británii podílel více než deseti procenty, poznamenala agentura Reuters.

Brexit začíná bolet. Nissan zrušil plány na výrobu vozů v Británii, investice se propadají

Honda podle agentury AP v pondělí uvedla, že se ke zprávám médií o uzavření továrny nebude „v této fázi“ vyjadřovat. Britské ministerstvo pro podnikání tyto zprávy označilo za spekulace a odmítlo je komentovat. Místní poslanec Justin Tomlinson z Konzervativní strany nicméně informace médií potvrdil. Opoziční Labouristická strana následně vyzvala vládu, aby se prostřednictvím jednání s Hondou a odbory pokusila o záchranu pracovních míst.

Británii opouští i další automobilky

Plán na uzavření závodu, který vyrábí populární vozy Honda Civic, je další ranou pro britský automobilový průmysl v době nejistoty kolem podmínek odchodu země z Evropské unie. Tomlinson, který v roce 2016 pro tento odchod hlasoval, nicméně uvedl, že rozhodnutí Hondy je důsledkem vývoje globálního trhu a s brexitem nesouvisí.

Honda se spolu s japonskými konkurenty Toyota a Nissan podílí na celkové výrobě aut v Británii téměř polovinou. Nissan začátkem února oznámil, že zrušil plány na výrobu nové verze malého sportovně-užitkového vozu (SUV) X-Trail v továrně v britském Sunderlandu. Firma sice uvedla, že za tímto rozhodnutím stojí podnikatelské důvody, zároveň však poukázala na problémy spojené s nejistotou kolem budoucích vztahů Británie s EU. Uvedla rovněž, že plány na investice do výroby nových verzí vozů Juke a Qashqai v sunderlandském závodě zůstávají beze změny.

Americká automobilka Ford Motor tento měsíc podle médií sdělila britské premiérce Therese Mayové, že zintenzivnila přípravy na přesun výroby z Británie. Ford v Británii provozuje dvě továrny na výrobu motorů. Ve vyjádření zaslaném agentuře Reuters firma uvedla, že brexit bez dohody by byl pro její výrobní aktivity v Británii katastrofou.

Výroba automobilů je na pětiletém minimu

Británie by měla Evropskou unii opustit už 29. března, doposud však nebyla schválena dohoda o podmínkách brexitu. Před riziky, jaká by mohl brexit bez dohody přinést, varují i jiné automobilky a další výrobci. Zmiňují vyšší cla, přerušení dodavatelských řetězců a ohrožení pracovních míst.

Údaje britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) nedávno ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (zhruba 17 miliard korun).

Výroba automobilů v Británii se loni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.

Autor: