Umělá inteligence Nvidie umožňuje generovat realistické profilové fotky neexistujících lidí přímo v prohlížeči

Michal PtáčekMichal Ptáček

ai2
0Zobrazit komentáře

Když vývojáři americké společnosti Nvidia představili vylepšenou verzi umělé inteligence GAN, způsobili v internetových kuolárech doslova senzaci. Jejich software totiž na základě několika vstupních informací dokáže generovat extrémně realistické profilové fotky lidí, kteří ale ve skutečnosti vůbec neexistují. To vše díky sérii algoritmů založených na kombinaci strojového učení, neurálních sítích a dalších pokročilých prvků umělé inteligence.

Až do této chvíle byla technologie ovšem přístupná pouze vývojářům, což se rozhodl změnit softwarový inženýr Uberu Phillip Wang. Technologii zpřístupnil i běžným lidem, když vytvořil webovou stránku s názvem This Person Does Not Exist, která při každém obnovení vygeneruje náhodnou realistickou fotku neexistující člověka přímo ve vašem prohlížeči.

Jednotlivé výsledky jsou pak ve většině případů tak přesvědčivé, že je opravdu těžké uvěřit, že se nejedná o reálné lidi. Ostatně, právě to je i jeden z důvodů, proč se Wang do podobného projektu pustil. Dle jeho slov chtěl totiž mezi lidmi zvýšit povědomí o tom, čeho jsou dnešní moderní technologie schopny a jak snadno mohou být zneužitelné. Například v případě fake news.

ai3

Náhodně vygenerovaný obličej neexistujicího člověka

„Rozhodl jsem se využít svůj volný čas k tomu, abych zvýšil povědomí o možnostech, které nám dnešní pokročilé technologie nabízejí. Obličej je totiž při rozpoznávání člověka tím nejdůležitějším prvkem. Moje webová stránka proto při každém znovunačtení vygeneruje od základu novou profilovou fotku neexistujícího člověka,“ napsal Wang na svém blogu.

tomas-rohal-bohempia

Přečtěte si takéMilionové tenisky z konopí. Jak česká firma Bohempia se svými konopnými keckami zbořila HithitMilionové tenisky z konopí. Jak česká firma Bohempia se svými konopnými keckami zbořila Hithit

Technologie, která za touto fascinující technologií stojí, je nesmírně složitá. Zjednodušeně řečeno však na jejím pozadí stojí generátor, který začne tím, že vygeneruje náhodný obličej. Druhá část algoritmu následně vyhodnotí, zda vypadá reálně, a pokud ano, pomocí dodatečných funkcí fotku vyladí do finální podoby a přidá detaily jako vousy, řasy a podobně.

V opačném případě se generátor spustí od začátku a snaží se vygenerovat novou sadu profilových fotek. Čím více fotek navíc algoritmus vygeneruje, tím jsou jeho schopnosti lepší.

ai

Ani na této fotografii nejsou reální lidé, nýbrž počítačem vygenerované objekty

Ačkoliv první verzi algoritmu vyvinul před lety vývojář Googlu Ian Goodfellow, teprve až výrobce grafických karet Nvidia technologii uvedl do takového stavu, v jakém je dnes. Pro její další rozšiřování a vylepšování je navíc k dispozici část kódu na vývojářské platformě GitHub.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym