osmifinále - 1. zápasy
19.02.2019 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

V Lyonu gól nepadl, rozhodne se na Camp Nou

Barcelona v Lyonu skórovat nedokázala, ale zásadně jí to vadit nemusí. Lyonu se to totiž taky nepovedlo, takže oba soupeři se po nepříliš atraktivním utkání rozcházejí smírně.

Lyon se před nadšenými a zaplněnými ochozy Groupama Stadium postavil do cesty jasnému favoritovi, který do Francie vážil cestu z Katalánska. Lyon ještě Barcelonu v Lize mistrů neporazil a dnes to hodlal změnit, i když neměl ty nejlepší výchozí podmínky. Chybělo mu totiž hlavní ofenzivní eso v podobě záložníka Nabila Fekira. Místo něj se do hry dostal Terrier.

Barcelona v poslední době nemá úplně nejlepší formu a několikrát už klopýtla, ačkoli si stále drží první příčku v LaLize. Trenér Ernesto Valverde má velký cíl, kterým je ušatý pohár. Barcelona nesměla nic podcenit a proto nasadila hvězdy jako Messiho, Rakitiće, Piquého nebo Suáreze s Dembélém.

Domácí hráči ukázali, že nehodlají pokleknout před renomé, které si Barcelona právoplatně vydobyla, a že pro ni budou těžkým soustem. V páté minutě Bertrand Traoré posunul míč na Aouara, který střílel z hranice šestnáctky k pravé tyči. Jeho zakončení sice brankář Ter Stegen nedostal pod kontrolu, ale dokázal jej vytlačit na roh.

Zkušená brankářská jednička Blaugranas ostatně měla plné ruce práce poměrně často a jen v prvních deseti minutách ji vyzkoušel tvrdou ranou také Martin Terrier. I v tomto případě si však Ter Stegen dokázal poradit a míč odklidil alespoň na břevno a následně na rohový kop. Lyon si ale musel dávat pozor i vzadu, protože Barcelona má v ofenzivě obrovskou sílu.

Jak snadné může být inkasovat si Lyon málem ověřil v 19. minutě. Francouzský rychlík Ousmane Dembélé se prodral s míčem až do vápna, kde kličkou obešel jednoho obránce a vypálil. Tentokrát musel zasahovat brankář Lopes, který zřejmě dobře věděl, co se Dembélé chystá udělat.

Zpočátku rychlejší tempo hry se časem ustálilo a k vidění byla spíš snaha neudělat chybu. Do soubojů s brankářem Lopesem se několikrát dostala uruguayská hvězda Luis Suárez, jenže většina duelů vyznívala jasně pro domácího brankáře. Konec první půle přinesl jednu šanci na každé straně. Nejprve pálil těsně vedle Ousmane Dembélé a následně netrefil bránu Terrier.

Lyonu se poměrně dobře dařilo držet míč na kopačkách, na což Barcelona není zase tak zvyklá. Do koncovky se ale tým trenéra Bruna Génésia delší dobu dostat nedokázal. První větší šanci druhé půle si Lyon připravil v 52. minutě. Ke střele se dostával Traoré, jenž o balon přišel. Kulatý nesmysl se ale dostal k číhajícímu Memphisi Depayovi, který jej napálil vedle tyče!

Luis Suárez nebyl po změně stran moc vidět a když už se dostal do zakončení, tak včas zasáhl dnes výborný obránce Léo Dubois. Lyon hrál s katalánským gigantem velmi vyrovnanou partii, Barceloně chyběla větší dynamika. A nezměnila to ani šance Lionela Messiho po hodině hry. Argentinská ikona dostala míč na levou stranu vápna a jen luxusní zákrok Anthonyho Lopese zachoval bezbrankový stav.

Lopes se postupem času stával stále klíčovější postavou Lyonu, který se logicky dostal pod mírný tlak. Brazilský hračička Philippe Coutinho našel o chvíli později Luise Suáreze, který z prostoru penaltového puntíku v pádu mířil mimo. Deset minut před koncem utkání se málem prosadil sprintující Jordi Alba, který dokončoval akci Lionela Messiho. Jeho volej však prosvištěl kolem tyče!

Rakitićova výborná nahrávka pak hledala Luise Suáreze, ale ten se dnes sám tak trochu hledal. Místo úlohy snajpra se pět minut před koncem rozhodl proměnit se v asistenta, když doběhl míč u brankové čáry a našel nahrávkou Busquetse. Ten sice tlačil míč pod břevno, jenže nedokázal překonat pozorného Anthonyho Lopese.

Zápas tak skončil bezbrankovou remízou.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (530)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele