Máslo na hlavě George Sorose. Přitahování šroubů, od reality odtržený Brusel. Senátor z pohraničí také zavzpomínal, co se dělo v devadesátých letech

19.02.2019 16:24

ROZHOVOR „Bohužel, třikrát bohužel, se obávám, že to řekl George Soros naprosto přesně, až neuvěřitelně výstižně. I on sám má máslo na hlavě, ale to násilné další a další přitahování šroubů v Evropské unii a vnucování evropského blaha všem, i kdyby nechtěli, činili především ti, kteří jsou v jádru Evropské unie. Což je, kromě často od reality odtržených politiků, především armáda bruselských byrokratů se všemi jejich vynálezy a zlepšováky,“ komentuje miliardářův výrok o tom, že se EU hroutí jako Sovětský svaz v rozhovoru pro PL.cz senátor Michael Canov (SLK). K Babišovu výroku o našem národě říká: „Já bych se genetickou nadřazeností zase tolik nevychloubal. Jeden se takhle chlubil nadřazeností německé rasy, a jak dopadl?“

Máslo na hlavě George Sorose. Přitahování šroubů, od reality odtržený Brusel. Senátor z pohraničí také zavzpomínal, co se dělo v devadesátých letech
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí

Prezident hospodářské komory Vladimír Dlouhý uvedl, že máme příliš mnoho vysokoškoláků, antropologů a filozofů, a nikomu se moc nechce studovat řemeslnické profese. Ztotožňujete se s těmito pohledy? Jak by ČR měla postupovat, aby řemesla oživila?

Prezident hospodářské komory to řekl přesně. S tím mým dodatkem, že u vysokoškoláků je extrémní nadbytek humanitních oborů a jejich absolventů, ale u lékařů a dalších technických vysokoškolských oborů je absolventů spíše nedostatek. Do budoucna jsem velký pesimista. V realizaci řešení, které by spočívalo v omezení humanitně zaměřených škol, nevěřím. Pomoci snad jen mohou finanční pobídky ke studiu učňovských oborů, ale i zde jsem pesimista.    

Odpůrci této rétoriky říkají, že doba, kdy po celý život vystačil člověk s jedním povoláním, je dávno pryč a že je třeba, aby děti byly flexibilní, uměly se rychle přizpůsobit a tak podobně. Je dnes pracovní trh natolik jiný než třeba v devadesátých letech?

To je pravda až na to, že děti s maturitou na neučňovské škole či dokonce s vysokoškolským vzděláním již nikdy nebudou ochotné a ani schopné řemeslo vykonávat.  Snad nic nebrání, aby existovaly  učňovské obory s víceodvětvovým či víceoborovým zaměřením. Řemeslníků je určitě méně, než bylo v devadesátých letech, a bude hůř.    

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl, aby matky se 4 a více dětmi byly doživotně osvobozeny od daně z příjmu. Uvítal byste podobný krok u nás? Byl by alespoň částečným řešením nízké porodnosti? 

Pokud je tím myšleno to, že takovéto zasloužilé matky po dobu, co budou pracovně činné, budou osvobozeny od placení daní ze svých pracovních příjmů, tak to má logiku, a docela se mně to zamlouvá. Bojím se však, aby se to u nás nezvrhlo pro nepřiměřené navýšení sociálních dávek takovýmto zasloužilým, ale nepracujícím matkám, pro to bych určitě nebyl.

Návrh skupiny poslanců kolem Václava Klause mladšího ohledně mazání příspěvků na sociálních sítích neuspěl u ministerstva spravedlnosti. Resort doporučil návrh neschválit. Jak se na tento návrh díváte vy? 

Pokud vím, tak v současné době chodí majitel Facebooku na kobereček (před americký Kongres či Evropský parlament) za to, že málo maže závadné příspěvky. Což vede k tomu, že maže raději preventivně více, než je nucen. Návrh Václava Klause je prvním návrhem vedeným přesně opačně, aby se naopak nesměly mazat příspěvky právně nezávadné. Přiznám se však, že si neumím představit realizaci jeho návrhu zákona v praxi, a navíc by to mohlo vést v důsledku k tomu, že by se sociální sítě, jak by se ocitly ve dvojím ohni, raději z České republiky stáhly. Ale je dobře, že se o tomto rozproudila diskuse.  

Miliardář a filantrop George Soros si postěžoval, že EU se hroutí jako SSSR v roce 1991 a že „politbyro“ jen vydává zbytečné příkazy. Je jeho hodnocení trefné? Nebo za to mohou právě lidé, jako je on?

Bohužel, třikrát bohužel, se obávám, že to řekl George Soros naprosto přesně, až neuvěřitelně výstižně. I on sám má máslo na hlavě, ale to násilné další a další přitahování šroubů v Evropské unii a vnucování evropského blaha všem, i kdyby nechtěli, činili především  ti, kteří jsou v jádru Evropské unie. Což je, kromě často od reality odtržených politiků, především armáda bruselských byrokratů se všemi jejich vynálezy a zlepšováky.   

Premiér Babiš na sněmu obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo prý o dobu, kdy v naší zemi vznikly „nevratné škody“, kdy si ODS „nakradla miliardy“ a „ničila celý demokratický systém“. Byla tato doba opravdu taková?

Tak především, devadesátá léta přišla po 40 letech totalitního režimu. Takže to byla to doba porevoluční, kde se obracelo kormidlo dějin a každá takováto doba vždy přinese mnoho chyb a nedokonalostí. Já sám jsem se tehdy již pohyboval v komunální politice a vím, že to byla doba těžká, ale zároveň i poznamenaná nadšením, jak jsme se snažili změnit chod i vzhled města k lepšímu. Už proto nyní nehodlám ze zpětného pohledu zpochybňovat tento mnohavrstevnatý přechod od totality k demokracii.  A od člověka, který byl od roku 1980 až do revoluce normalizačním komunistou, a který se  poté v těch devadesátých letech dokázal pohybovat lépe než ryba ve vodě, a taky tehdy zázračně zbohatnul, toto posuzování opravdu sedí.   

„Náš národ je geneticky určen k tomu, abychom hráli větší roli než doposud,“ řekl také Babiš na sněmu. Má v tomto pravdu?

To je od pana premiéra hezké, že má takový názor na náš národ. Já bych se ale genetickou nadřazeností zase tolik nevychloubal. Jeden se takhle chlubil nadřazeností německé rasy, a jak dopadl.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…