Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Třinec zapomněl na prohry. Litvínov rozebral už v první třetině a nasázel mu pět gólů

Plán zapomenout na předchozí tři prohry a zlepšit koncovku se Třinci povedl dokonale. Ve 46. kole extraligy jasně přehrál Litvínov na jeho ledě 5:0, a ten klesl na jedenáctou příčku. V osmé minutě dominanci Ocelářů naznačil hned při svém prvním střídání mladík Adam Raška. O chvíli později na něj gólově navázal Martin Růžička a po necelých deseti minutách to bylo už 3:0 díky Martinovi Gernátovi. Po Vladimíru Svačinovi pak na konečných 5:0 upravil znovu Růžička.

"V začátku jsme byli nepřipravení do zápasu a dávali jsme jim přečíslení. To se nesmí stát proti takovému mančaftu. To nebylo jednou, dvakrát, ale snad osmkrát v zápase. Nám nešlo vůbec nic. Po těch třech gólech jsme to na chvilku ustálili, ale do zápasu už jsme se nedostali," litoval kapitán Litvínova Michal Trávníček.

Úřadující vicemistr chtěl vymazat předešlé porážky a začal aktivně. V první šanci se ve 2. minutě ocitl Dravecký, na druhé straně neměli přesnou mušku Válek a Graborenko. V šesté minutě nahrál chybně o zadní mantinel Trávníček k Růžičkovi, který ale na Januse nevyzrál.

Další chyby domácích už ale Oceláři trestali. V osmé minutě po rychlém protiútoku našel Marcinko rozjetého Rašku, který blafákem do bekhendu otevřel skóre. Sedmnáctiletý útočník tak v pátém extraligovém utkání oslavil premiérovou branku.

Přesně za minutu se Třinec radoval znovu. Vrána po průniku po pravé straně našel ideálně Růžičku, který zakončil do odkryté branky. Za dalších 52 sekund už to bylo 3:0. Gernát obral v obranném pásmu o puk Petružálka, přečíslení zakončil sám přesnou střelou z levého kruhu.

"Byl to úplně ideální scénář na zápas venku. Kluci z Litvínova byli překvapení. My jsme to tak nějak ani nečekali, ale napadalo to tam a my jsme za to byli rádi," komentoval podařený začátek Růžička.

Litvínov nabízel soupeři šance dál. Zvýšit mohl z dalšího úniku Svačina, ale Janus zasáhl. V 18. minutě mu při Trávníčkově vyloučení pomohla pravá tyč.

Ve 23. minutě se opět snadno dostal do dobré střelecké pozice na levém kruhu Svačina, vymetl protější horní roh a Janus přenechal své místo v brankovišti Petráskovi.

Domácím se nepodařilo zkorigovat skóre v první přesilovce při trestu Ondřeje Kovařčíka. Petrásek zase odolal při trestech Trončinského a Trávníčka, přičemž druhé oslabení zkrátil Hrňův faul. V 39. minutě měl největší šanci domácích v utkání Jurčík, ale Hrubec držel čistý štít.

V úvodu závěrečného dějství nepřekonal po Petružálkově přihrávce třineckého gólmana ani Mikúš. Hrubec si poradil i s Jurčíkovou střelou. Do dalších šancí ale Třinec domácí nepouštěl a bez problémů si pohlídal bezpečný náskok.

V 54. minutě po Vránově přihrávce dovršil výsledek kanonýr Růžička. Litvínov se nedokázal prosadit ani v 94 sekund trvající přesilové hře pěti proti třem.

Na výhru nad Oceláři čeká Litvínov od 28. října 2016, kdy uspěl v Třinci 3:2 v prodloužení. "Kluci už to můžou mít třeba i v hlavě, že přijede nepříjemný soupeř, proti kterému se nehraje dobře. Ale my jsme odehráli výborné utkání od prvního do posledního hráče a Šimon (Hrubec) to zavřel," komentoval bilanci Růžička.

46. kolo hokejové extraligy:

HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Raška II (Marcinko, D. Musil), 9. Martin Růžička (P. Vrána), 10. Gernát, 23. Svačina (D. Musil, Hrubec), 54. Martin Růžička (P. Vrána). Rozhodčí: Pešina, Horák - Špůr, Ganger. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 3167.

Sestavy:

Litvínov: Janus (23. Petrásek) - Ščotka, L. Doudera, Trončinský, Březák, Graborenko, Šesták - J. Petružálek, M. Hanzl, Trávníček - Válek, V. Hübl, F. Lukeš - Kašpar, J. Mikúš, Jurčík - Helt, P. Svoboda, M. Havelka. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, D. Musil, Galvinš, Matyáš, Adámek - Martin Růžička, P. Vrána, Svačina - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Š. Novotný, Polanský, Werek - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski - Raška II. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články