Hlavní obsah

Lyon - Barcelona 0:0Barcelona bojovný Lyon v osmifinále Ligy mistrů nepřetlačila, Liverpool remizoval s Bayernem

Aktualizováno

Bez branek skončily obě osmifinálové partie Ligy mistrů, takže rozřešení o postupujících do čtvrtfinále se odkládá na 13. března. V nesmlouvavé bitvě na liverpoolském Anfieldu měli k výhře blíž domácí. Poprvé ale Mané bránu netrefil, jedenáct minut před koncem zlikvidoval jeho hlavičku Neuer, takže mnichovský Bayern vybojoval na hřišti finalisty loňského ročníku Champions League slibnou remízu. Barcelona si ji odvezla z Lyonu také, i když s ní sehrál francouzský protivník naprosto rovnocennou partii.

LM - první osmifinále Lyon - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Mané obranu Bayernu párkrát pozlobil. V 33. minutě, kdy k němu doputoval odražený balón, ale on z otočky pálil vedle, nejvíc. Salah také, jenže zadní řady německého mistra pracovaly spolehlivě.

„Však jsem hráčům připomínal, že precizní defenziva je prvním předpokladem úspěchu," netajil hostující kouč Niko Kovač, na co kladl důraz.

LM - první osmifinále Liverpool - BayernVideo: O2 TV Sport

A trenér Bayernu to neměl to před zápasem jednoduché. Ribéry sice do Liverpoolu přece jen dorazil, ale zůstal pouze na lavičce. Nezraněn, zato šťastný, že pátý potomek je na světě. Ke dvěma synům a dvěma dcerám totiž přibyla další holčička, a proto se francouzský legionář vydal za svým týmem za La Manche až ex post.

„Probrali jsme spolu, zda se na zápas opravdu cítí, protože v posledních dnech toho moc nenaspal," vysvětloval Kovač, jemuž scházeli i Boateng a Goretzka, který si na posledním tréninku stěžoval na bolavou šlachu.

Proto opatrný začátek, proto evidentní snaha vyvarovat se chyby. Těch prvních se kupodivu dopustil Liverpool. Moc totiž nescházelo, aby si dal Matip už po třinácti minutách vlastní gól, neboť trefil Alissona, zanedlouho pak chyboval sám Alisson, jenže Coman jeho nepovedenou rozehrávku nepotrestal.

Od té chvíle se odvíjela ještě úpornější bitva, v níž oba týmy usilovně, ale marně hledaly cestu k bráně soupeře. Závary v obou šestnáctkách se sice rodily, ale po gólu volala při závěrečném náporu domácích jen šance Maného. Jeho hlavičku však Neuer zlikvidoval.

Foto: Carl Recine, Reuters

Joshua Kimmich a Niklas Sule se snaží zastavit Mohameda Salaha

Slova díků oběma gólmanům

Hned dvakrát museli v úvodní čtvrthodině děkovat hráči Barcelony svému gólmanovi. Ter Stegen je totiž opakovaně podržel, neboť nejdřív zlikvidoval ránu Aouara a pár minut poté vytlačil střelu Terreira na břevno.

Lyon totiž z Messiho a spol. neměl sebemenší respekt, což dával od začátku najevo. Pohybem, startem na míč, důrazem i kombinačními akcemi se hned do útočení a připravil obraně Katalánců hned několik horkých chvil.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Ousmane Dembele v běžeckém souboji s domácím Bertrandem Traorem

Barcelona dvacet minut opatrně vyčkávala, s čím Lyon ještě přijde, ale když poznala, že už nástup domácího celku otupila, začala myslet na útočení také. Do šancí, jakou měli Aouar či Terreir se však ani Messi, ani Suárez nedostali. Dembélé se sice dvěma střeleckými pokusy blýskl, ale ani on nepochodil.

Lyon i po změně stran dokazoval, že Barceloně nemíní nic darovat. Za sympatický výkon a otevřený fotbal však patřičně odměněn nebyl. Depay totiž volejem z hranice šestnáctky minul ter Stegenovu bránu, čímž domácí příležitosti vyčerpal.

Hosté tak nakonec byli k výhře blíž. Na Messiho ovšem vyzrál brankář Lopes, Suárez v pádu bránu minul, byť pálil z jedenácti metrů, s Coutinhovou dělovkou si domácí brankář rovněž věděl rady, stejně jako vyrazil Busquetsův pokus mířící pod břevno. I jemu tak patřil dík spoluhráčů.

Lyon hlavně jeho zásluhou uhrál v letošním ročníku Ligy mistrů už šestou remízu v řadě, Barcelona naopak nevyhrála ve vyřazovací části šestý zápas po sobě.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Olympique Lyon - FC Barcelona 0:0
Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Aoaur, Dubois - Roberto, Semedo. Diváci: 57.889.
Lyon: Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Mendy - Traoré (69. Tousart), Ndombele (84. Cheikh), Aouar, Terreir (76. Cornet) - Depay, M. Dembélé. Trenér: Genesio.
Barcelona: Ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Roberto (81. Vidal), Busquets, Rakitič - Messi, Suárez, O. Dembélé (68. Coutinho). Trenér: Valverde.
FC Liverpool - Bayern Mnichov 0:0
Rozhodčí: Rocchi - Meli, Passeri - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Henderson - Kimmich. Diváci: 52.250.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Fabinho, Robertson - Wijnaldum, Henderson, Keita (76. Milner) - Salah, Firmino (76. Origi), Mané. Trenér: Klopp.
Bayern: Neuer - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba - Alcántara, Martínez, Rodríguez (88. Sanches) - Gnabry (90.+1 Rafinha), Lewandowski, Coman (81. Ribéry). Trenér: Kovač.

Reklama

Související témata: