Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko si zlikvidovalo prvovýrobu: Sme odkázaní na mäso z Poľska, lebo nemáme ani dotácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARDEJOV – Na sklonku minulého mesiaca našou krajinou otriasol škandál s chorou hovädzinou z Poľska. Tuzemská mäsovýroba však zhodnotila, že za súčasný stav môže deficit vlastných chovov, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, sústavné podrážanie cien zo strany zahraničných dodávateľov, značné množstvo malých distribútorov, tzv. garážových firiem i nadmerné množstvo poľských dodávateľov prevažne na východnom Slovensku.

Ak by sme si nezlikvidovali prvovýrobu, mali by sme dostatok vlastného mäsa. Myslí si to šéf bardejovskej spoločnosti Mäsovýroba CIMBAĽÁK Pavol Sčensný. Podľa neho Slováci najčastejšie odoberajú mäso nielen z Poľska, ale aj z Belgicka či zo Španielska.

Túto situáciu pripisuje aj skutočnosti, že mäso je lacnejšie priviezť zo zahraničia, než zo susedného družstva. Zdôraznil, že ďalším dôvodom sú masívne dotácie na export, a to nielen u Poliakov, ale aj v ostatných krajinách Európskej únie.

Mäso
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Na Slovensku sa rokmi absolútne zlikvidovala prvovýroba. Nemáme dostatok mäsa na pokrytie spotreby obyvateľstva a výrobcovia sú nútení odoberať ho zo zahraničia. Najčastejšie k nám ide z Poľska, Českej republiky, Belgicka či Španielska, pričom dovážame nielen hydinu, ale aj veľké objemy bravčového či hovädzieho mäsa,“ približuje súčasný stav menovaný generálny riaditeľ.   


Čítajte aj: Zarážajúce priznanie slovenského mäsiara: V praxi sa stáva, že farmári nakupujú zvieratá v zahraničí


Európska únia podľa neho presadzuje štátmi dotované krmivá, mäso či iné komodity dovážané do členských štátov. „Poľská vláda dotuje export tovaru. Preto je pre nich výhodné chovať a vyvážať. Taktiež napríklad tamojším kafilériám čiastočne vypomáha štát. Slovenskí výrobcovia túto možnosť nemajú a všetky služby vykonávané asanačnou spoločnosťou si musia hradiť sami v plnej výške. Tieto dotácie neexistujú len v Poľsku, ale aj v mnohých ďalších krajinách únie,“ hodnotí Sčensný.

Mäso
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dopĺňa, že krátko po roku 2000 patrilo Poľsko ku krajinám, ktoré viac potravín do svojej krajiny doviezlo, ako vyviezlo, no po roku 2004, teda v čase nášho vstupu do únie, sa však situácia začala meniť. „Medzi hlavné dôvody úspechu sa zaradilo odbúranie vývozných kvót, minimálnych cien či iných exportných obmedzení, ako aj fakt, že Poľsko začalo na tlak únie masívne investovať do modernizácie a výroby potravín,“ skonštatoval s dodatkom, že už vtedy tamojšia vláda predpovedala, že Poliaci sa po boku Nemecka a Francúzska stanú najväčšími vývozcami potravín v rámci Európskej únie.

Viac o téme: PoľskoMäsoDovoz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu