Kde a ako investovať v roku 2019?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 20. 2. 2019
Rok 2019 je v plnom prúde a ak ho chcete využiť na investovanie, je najvyšší čas rozhodnúť sa, kam financie smerovať. Pretože ako sa hovorí, každý deň, keď peniaze nepracujú, tak vy prerábate.
Kde a ako investovať v roku 2019?

Zdroj: Shutterstock

Sporenie je trendy

Podľa Národnej banky Slovenska sa Slováci opäť vracajú k sporeniu a investovaniu. Napríklad pred piatimi rokmi si domácnosti odložili len 6 % príjmu, dnes je to už 9 %. Problémom je, že veľa nasporených peňazí stále „leží“ na bankových účtoch, kde kvôli inflácii strácajú hodnotu. Rozhodne je teda vhodné presunúť ich niekam, kde minimálne prekonajú infláciu.

„Svetové finančné trhy vstúpili do nového roka so značnou neistotou. Z tohto dôvodu sa po pomerne dlhej dobe rozchádzajú pohľady na trhy pre rok 2019. Drobný investor sa v tejto skrumáži predpovedí ľahko stratí a je pre neho náročné správne sa na základe týchto informácií rozhodnúť,“ hovorí Radoslav Kasík, CEO spoločnosti FINAX.

Sú však isté modely a trendy, ako svoje financie smerovať, aby ste na konci roka 2019 vykázali investičný zisk. Hoci, samozrejme, na finančnom poli vám nikto záruku istého zisku nedá, ale aj vysoká miera pravdepodobnosti je lepšia ako nič.

 

Investujte hlavne dlhodobo

Ako už naznačil Kasík, rady sa rôznia, investičné príležitosti môžu byť sporné, no v každom prípade platí, že investovať treba dlhodobo. Je to jednoducho základ úspechu. „Najsilnejšou zbraňou bežného človeka pri investovaní je dlhodobé a pravidelné investovanie. Mnoho ľudí robí chybu, keď nakupuje akcie po období rastu a predáva plný sklamania po tom, ako poklesnú. Správna stratégia je opačná. Nakupovať pravidelne za rovnakú sumu a v čase poklesu nakupovanie dočasne navýšiť. A za každú cenu dodržať investičný horizont a stratégiu, uvedenú v investičnom pláne,“ hovorí Marián Búlik z OVB.

Čo to znamená? Že najhoršie, čo môžete spraviť, je vybrať peniaze zo stratových akcií či fondov. Vtedy totiž potenciálnu stratu premeníte na reálnu. Pritom štatisticky práve roky opäť prinavrátia investíciu do pozitívnych čísel.

Investujte pravidelne

Aj v tomto roku platí, že ak chcete investovať, robte to pravidelne a nie jednorazovo. Ak totiž investujete jednorazovo 1000 eur do akcií a fondov, riziko je vyššie, ako keď investujete priebežne každý mesiac.

„Pri jednorazovom nákupe môžete nastúpiť na trh práve v okamihu vysokých cien podielov alebo akcií, ktoré následne môžu klesnúť. Ak sa to stane, tak na vykrytie poklesu potrebujete dlhé obdobie rastu. Pravidelná investícia však umožňuje priemerovanie ceny. Aj keby ste na úvod nakúpili drahšie, pri nákupe akcií či podielov po ich poklese sa ich cena priemeruje a vy si vytvárate priestor na zisk z rastu,“ vysvetľuje Búlik.

Pravidelná investícia tak rozkladá možnosť, že vidíte svoje peniaze len klesať. Naopak, pravidelne kupujete aj výhodnejšie lacné akcie a strata z predchádzajúcich investícii bude malá.

Akcie a fondy sú stále v kurze

Ak máte pred sebou aspoň 10 rokov investovania, určite v portfóliu nesmú chýbať akciové fondy. Ďalej sú v roku 2019 zaujímavé aj ETF, teda Exchange Traded Fund, fondy obchodované na burze. Je to typ podielových fondov, ktoré kopírujú vývoj nejakého indexu a majú spravidla lepšie výnosy ako klasické podielové fondy bánk.

Problémom ETF však je, že si ich nekúpite v banke, ale na burze. Obchodovať s nimi sa však oplatí až nad určitú sumu, ako radí Raiffeisen banka, tak približne od sumy 5-tisíc eur. Každá banka však ponúka aj množstvo fondov od konzervatívnych až po rizikovejšie, ktoré by mali byť súčasťou investorského portfólia aj v roku 2019. Pozor si však treba dať na dodržanie investičného horizontu a poplatky. Aby neboli vyššie ako dosiahnuté zhodnotenie.

Pozor na špekulácie roka 2019

V roku 2019 nie je čas na veľký hazard. Novinkou roka sú marihuanové investície. Masívne zhodnotenie marihuanových akcií v ostatných mesiacoch a vidina prudkých zárobkov je síce lákavé, ale Jakub Rosa, analytik Across Private Investments upozorňuje: „Takúto investíciu považujeme za špekuláciu vhodnú len pre skúsených investorov. Do marihuany môžu investovať aj cez indexové fondy.“ Príkladom je North American Marijuana index ktorý reflektuje vývoj 35 amerických a kanadských spoločností zameraných na výrobu, distribúciu alebo vývoj marihuany.

Rosa nie je fanúšikom ani investovania do kryptomien: „V  prípade investovania do kryptomien platí, že investor by mal vzhľadom na povahu Bitcoinu a ostatných mien rátať s možnosťou, že svoje vložené peniaze už neuvidí.“

Jiří Cihlář zo spoločnosti Next Finance dodáva: „Kvôli vysokej vrtkavosti cien kryptomien sú teraz kryptomeny len pre investorov s vysokou ochotou riskovať.“

Termínovaný vklad je späť

Doba je naozaj turbulentná a ak chcete staviť na istotu, hoci aj s menším výnosom, do hry sa vracia aj termínovaný vklad. Je to vždy lepšia alternatíva, ako nechávať peniaze na bežnom účte. Lýdia Žáčková z Poštovej banky na základe ich dát totiž konštatuje, že napríklad na bežných účtoch majú ľudia uložených viac peňazí než na termínovaných vkladoch.

„Mnohí si stále neuvedomujú, že na bežných účtoch ich peniaze nezarábajú,“ vysvetľuje Žáčková. Na bežnom účte sa nedá za desať rokov nasporiť ani dve eurá. Termínované vklady dokážu priniesť aj 200-násobne vyššie výnosy. A to už aj za dlhšiu viazanosť stojí. Je to síce konzervatívna forma zhodnotenia, ale vždy lepšia, ako nechať peniaze na účte, alebo o ne prísť v špekulatívnej investícii. Strata na termínovanom vklade nehrozí, navyše je krytý aj Fondom na ochranu vkladov.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok