Český řidič kamionu v Německu zběsile předjížděl, čelí obvinění z pokusu o vraždu

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 20. 2. 2019 18:14
Český řidič kamionu čelí v Německu obvinění z pokusu o vraždu kvůli riskantnímu předjíždění na silnici B12 v bavorsko-českém pohraničí. Informoval o tom list Passauer Neue Presse. Je na něj vydán evropský zatykač a až do zahájení procesu by měl být v německé vyšetřovací vazbě.
Profesionální řidič natočil nebezpečné předjíždění kamionu vsetínské firmy Mikostar, které mohlo skončit čelní srážkou s autobusem. | Video: Aktuálně.cz

Příslušné video pořízené palubní kamerou z kabiny předjížděného nákladního vozu mělo ve středu na facebookové stránce Mr.GermanTruck 85 000 zhlédnutí. Řidič vsetínské společnosti Mikostar logistics již dostal výpověď.

Záznam bezohledného manévru pochází z 23. ledna okolo osmé hodiny ráno, autor videa měl ale na kameře špatně nastavené datum. Český 52letý řidič předjížděl právě ve chvíli, kdy byl provoz v daném směru po krátkém rozšíření na dvouproudový opět sveden do jediného proudu.

Předjíždějící kamion, který podle videa patří společnosti Mikostar logistics, se při poměrně hustém provozu jen velmi těsně vyhnul čelnímu střetu s protijedoucími vozidly - autobusem a následnou kolonou osobních vozů. Kolize by měla katastrofální následky, poznamenal k tomu bavorský server tz.de.

"Věc jsme již vyřešili, řidič dostal výpověď. Více se k tomu nechci vyjadřovat, je to firemní záležitost," řekl jednatel firmy Miroslav Vítek.

List Passauer Neue Presse s odvoláním na pasovského státního zástupce Waltera Feilera napsal, že řidič má být co nejrychleji zatčen ve své vlasti. Je na něj vydán evropský zatykač a až do zahájení procesu by měl být v německé vyšetřovací vazbě. Německé státní zastupitelství ho podle Feilera podezírá z "pokusu o vraždu obecně nebezpečnými prostředky".

Vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik řekl, že policisté ve Vsetíně zatím žádný oficiální podnět nedostali. "Pokud by byl vydán evropský zatýkací rozkaz a řidič by měl bydliště na Vsetínsku, byli bychom požádáni o spolupráci," uvedl Malcharczik.

K riskantnímu chování se řidič kamionu odhodlal na silnici z německého města Freyungu do Strážného v Česku. "Stydím se za to, co tento 'kolega' předvedl. Kvůli takovým nás, normální řidiče, co doma máme rodiny a snažíme se jezdit ohleduplně a dojet v pořádku domů, hází do jednoho pytle," uvedl pro Aktuálně.cz řidič, který pořídil záznam.

 

Právě se děje

Další zprávy