Hlavní obsah

Švédská banka je podezřelá z praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská banka Swedbank, která je největším bankovním ústavem působícím v Pobaltí, se ocitla v podezření, že byla využita k praní špinavých peněz a že je zapletena do skandálu Danske Bank. Podle televize SVT hodnota podezřelých transakcí dosahuje 40 miliard švédských korun (97 miliard korun). Akcie banky v reakci ve středu oslabily o téměř sedm procent.

Foto: Profimedia.cz

Podle televize SVT hodnota podezřelých transakcí dosahuje 40 miliard švédských korun.

Článek

Televize SVT tvrdí, že transakce asi 50 klientů Swedbank vzbudily podezření z praní peněz.

Převody celkem asi 40 miliard SEK se uskutečnily v období 2007 až 2015 mezi Swedbank a Danske Bank, jejíž estonská pobočka je zapletena do skandálu týkajícího se praní špinavých peněz pocházejících z Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu.

Banka podezřelé transakce zaznamenala

Mluvčí švédského ústavu agentuře Bloomberg sdělil, že banka podezřelé transakce zaznamenala a věc nahlásila policii. Údaje zmiňované SVT ale nepotvrdil. Ke zprávě SVT se odmítl nyní vyjádřit švédský regulační úřad.

Danske Bank loni v září připustila, že v letech 2007 až 2015 provedla transakce ve výši 200 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč), které mohly napomáhat k legalizaci výnosů z trestné činnosti. Banku se sídlem v Kodani vyšetřují úřady v Dánsku, Estonsku, Británii i ve Spojených státech a Evropský bankovní úřad (EBA).

Swedbank až dodnes jakékoli spojení s touto kauzou odmítala. Její šéfka Birgitte Bonnesenová několikrát uvedla, že management hledal a nenašel žádné vazby na skandál Danske.

Podle SVT podezřelé převody provedli podnikoví klienti švédské banky, kteří neudávali žádné oficiální aktivity nebo u nichž nebyli známí vlastníci. Tyto společnosti měly sídlo v zahraničí, ale účty si otevřely u Swedbank v Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám