Hlavní obsah

Platební terminály pro živnostníky zdarma? Stát prosazuje bezhotovostní platby

Novinky, Tomáš Volf

V Česku by měl vzniknout neziskový fond na podporu rozšíření platebních terminálů a dalších nástrojů bezhotovostní ekonomiky zejména mezi živnostníky. Má to pomoci v boji s šedou ekonomikou i vyjít vstříc zákazníkům. Memorandum ve středu podepsali zástupci státu i podnikatelů.

Foto: Profimedia.cz

Platební terminál

Článek

„Bezhotovostní platby eliminují šedou ekonomiku. Je proto nejvlastnějším zájmem státu, aby tuto oblast podporoval,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Memorandum o posílení bezhotovostní ekonomiky a vzájemné spolupráci podepsaly Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a společnost MasterCard. Inspirací je fungování podobného fondu v Polsku.

Společnost Mastercard navrhuje několik modelů podpory. „Jeden z nich je, že subjekty dostanou platební terminál de facto zadarmo. Podmínkou bude, že se na něm uskuteční nějaký obrat a částka bude limitovaná na několika milionech korun, aby si to nepořídilo třeba Tesco," řekl ČTK šéf Mastercard Miroslav Lukeš.

Přesnou podobu opatření mají signatáři představit do tří měsíců. Nováková řekla, že na tisíc obyvatel máme dnes v České republice 15 platebních terminálů. Vzhledem k tomu, že evropský průměr je 23, vidí značný potenciál k růstu.

„Lidé s sebou přestávají nosit větší objemy hotovosti a spoléhají se na platební karty. Zákazníci bývají nespokojení, když obchodník platbu kartou neumožňuje. Uvádí se, že dokonce až pro 60 procent z nich je nemožnost využít kartu důvodem k neuskutečnění nákupu,“ uvedl Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Karty tak podle něj pomáhají tzv. spontánním nákupům.

„Je pro nás klíčové, abychom podnikatelům dokázali vytvořit podmínky, ve kterých bude moci být realizována většina plateb bezhotovostně, a to bez zvýšení nákladů finančních či administrativních,“ dodal.

Proti daňovým únikům

Jak již bylo výše zmíněno, bezhotovostní platby podporují boj proti šedé ekonomice a výběr daní. Na rozdíl od hotovosti platby mají elektronickou stopu, takže finanční správa může snáz kontrolovat daňová přiznání.

Sněmovnou minulý týden na osmý pokus prošla prvním čtením novela zákona o EET. Ta má rozšířit povinnost elektronicky evidovat tržby i na další odvětví, například právě řemeslníky. Počítá ale s tím, že podnikatelé s nízkými příjmy by mohli používat papírové účtenky a jednou měsíčně posílat finanční správě údaje o tržbách.

V ČR stále roste počet vydávaných platebních karet, v obchodech už většina lidí platí bezkontaktně, vyplývá ze statistik Mastercard.

Reklama

Výběr článků

Načítám