Hlavní obsah

ČR je rájem seriálů. Netflix, Amazon či BBC tu utrácejí miliardy

Novinky, Stanislav Dvořák

O Česko je obrovský zájem mezi zahraničními filmovými společnostmi. Točí se tu filmy a ještě víc seriály. Loni u nás vzniklo čtyřicet zahraničních seriálů a filmů. Cizí produkce tu utratily 5 miliard korun.

Trailer k filmu Spider-Man Daleko od domovaVideo: Falcon

 
Článek

V roce 2018 u nás vznikaly seriály jako Das Boot (Sky), Carnival Row (Amazon), Knightfall (History Channel), World on Fire (BBC), Lore (Amazon) nebo Haunted (Netflix) a další.

„U posledně jmenovaného proběhlo natáčení téměř výhradně a doslova v české režii. Režisérem byl Jan Pavlacký a rovněž celý další kreativní štáb byl postaven z domácích filmařů včetně kameramana Marka Dvořáka, scénografa Martina Martince, výtvarníka kostýmů Josefa Čechoty a umělecké maskérky Lindy Eisenhamerové,“ poznamenal Jiří Vaněk ze Státního fondu kinematografie.

„Ve většině případů se jedná o několikaměsíční natáčení celých sezón o šesti a více dílech, což je známkou toho, že si producenti naši zemi nevybírají jen pro její lokace, ale pro kompletní nabídku služeb, které Česká republika v oblasti audiovizuální výroby poskytuje. Potvrzuje to i skutečnost, že se sem následně vracejí,“ uvedla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

„Produkce zahraničních seriálů u nás v roce 2018 během téměř 500 natáčecích dnů utratily bezmála 3,2 miliardy korun. Na celkovém objemu zahraniční produkce v roce 2018 měla výroba seriálů podíl kolem 65 %,“ doplnila vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková.

Scarlett v Žatci

Foto: Universal

Scarlett bude opět svůdná.

Mezi největší lahůdky patří snímek Jojo Rabbit, který natáčel úspěšný novozélandský režisér Taika Waititi s hollywoodskou hvězdou Scarlett Johanssonovou. Točili u nás čtyřicet dnů například v Žatci, Úštěku, Dolních Beřkovicích nebo v bývalém cukrovaru Lenešice.

Foto: Falcon

Spider-Man v Praze

V Praze a v Liberci před tamní známou radnicí natáčeli film Spider-Man: Daleko od domova a v Plzni vznikal francouzský životopisný film Edmond o dramatikovi Edmondu Rostandovi.

Dále se u nás točil norský životopisný snímek Amundsen a také film Askeladden – I Soria Moria slott, pokračování fantasy, jejíž první díl se u nás točil v roce 2016 a běžel i v české distribuci pod názvem Cesta za králem trolů.

Němci natáčejí nejvíc

Ačkoliv hollywoodské pozlátko září nejvíc, pokud jde o fakta a čísla, nejvíc u nás natáčejí Němci a jsou to většinou seriály. Některé projekty mohou být i poněkud kuriozní, třeba v roce 2017 zde televize ARD pracovala na kriminálce Prag-Krimi, kde němečtí herci hráli Čechy. Seriál je obdobou kriminálek z různých měst jako Der Zürich-Krimi a Der Tel Aviv-Krimi.

„Mezi zahraničními projekty byly jako každoročně co do provenience nejpočetněji zastoupeny německé produkce, přičemž se ve většině případů jednalo o televizní tvorbu. Loni se u nás točilo čtrnáct zahraničních projektů, ve kterých Německo figurovalo jako producent nebo koproducent. Německé produkce u nás točily téměř 400 natáčecích dnů a utratily 960 milionů korun,“ dodala Žipková.

Nejde přitom jen o to, že ČR je trochu levnější než Amerika nebo Německo. Cizí televize a studia tu oceňují vysokou úroveň profesionálů.

„Čím dál častěji angažují zahraniční producenti naše filmaře do rozhodujících a vedoucích pozic v kreativních i technických profesích. Příkladem je již zmíněný seriál Haunted pro americký Netflix, kde byla režisérská role svěřena Čechovi Janu Pavlackému, což lze považovat za skvělý úspěch,“ řekla Žipková.

ČR uděluje cizím filmařům finanční pobídky, ale s 20% pobídkou nepatří k nejvýhodnějším zemím.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám