Nechť vás síla provází. Ve Francii jsou nově oficiálním sportem souboje se světelnými meči ve stylu Star Wars

Michal PtáčekMichal Ptáček

yoda1
0Zobrazit komentáře

Ve Francii představili novinku, která s jistotou potěší každého zarytého fanouška Hvězdných válek. V zemi galského kohouta totiž nově zařadili duely se světelnými meči, kterými se kultovní sága od George Lucase tolik proslavila, mezi oficiální sporty. S nadsázkou se tak dá říct, že ve Francii začne postupně vznikat armáda profesionálně trénovaných rytířů Jedi. Za rozhodnutím stojí francouzský šermířský svaz, který se, jak informovala agentura AP, snaží tímto krokem mezi lidmi zaatraktivnit klasický šerm.

Právě šerm je už od roku 1896 oficiálním olympijským sportem, ovšem zájem o něj mezi mladými neustále upadá. Zatímco dříve byli totiž šermířskými hrdiny postavy jako Zorro mstitel, Tři mušketýři nebo Robin Hood, s pokrokem dnes fanoušci slyší spíše na jména jako Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi nebo Darth Vader, tedy postavy, které se společně se svými světelnými meči proslavili v rámci univerza Star Wars.

Dle zástupců francouzských šermířů je tu i další překážka, se kterou se novodobě potýkají snad všechny země rozvinutého světa. Jde o rostoucí problémy s obezitou a leností u mladé nastupující generace, kterou je stále obtížnější otrhnout od počítačů a počítačových her.

„Všichni vnímáme zdravotní problémy dnešních mladých lidí. Nesportují a jediná aktivita, kterou dělají, je, že posilují své palce při hraní počítačových her. Je stále těžší je přesvědčit k tomu, aby se hýbali a věnovali aktivitě, u které musí opustit pohodlí svého gauče. Proto jsme se rozhodli zkombinovat tradiční sportovní disciplínu s moderními technologiemi a mladé generaci tak klasický pohyb udělat o něco dostupnějším,“ říká zástupce francouzského šermířského svazu Serge Aubailly.

opportunity-mars-rover4

Přečtěte si takéVozítko Opportunity mělo zkoumat Mars 90 dní, nakonec vydrželo 15 let. Za poznáním urazilo více než maratonVozítko Opportunity mělo zkoumat Mars 90 dní, nakonec vydrželo 15 let. Za poznáním urazilo více než maraton

Právě popularita, zvýšení povědomí a růst členské šermířské základny je to, co si francouzská šermířská federace od tohoto kroku slibuje. Kvůli zajištění bezpečnosti souboje se světelnými meči mají samozřejmě pevně stanovená pravidla a diváci se tak nedočkají odsekávání živých lidských tkání pomocí laserového paprsku, tak jako to známe právě ze ságy Star Wars. Dle pravidel totiž musí být čepel meče vyrobena z polykarbonátu tak, aby nehrozilo vážné zranění. Aby byl úder platný a pro oko diváka zároveň vizuálně zajímavý, musí se naopak hrot meče před každým úderem nacházet za tělem šermíře.

star

Záběry ze souboje

Úspěšnost jednotlivých úderů se následně tak jako v klasickém šermu hodnotí dle umístění úderu. Při zásahu těla nebo hlavy, která musí být chráněna přilbou, šermíř obdrží 5 bodů, při zásahu do ramen nebo nohou 3 body, zásah do rukou je pak odměněn bodem jedním. Šermíř, který jako první v duelu získá 15 bodů, vyhrává a kdo ví, možná že ten nejlepší se v blízké budoucnosti dočká i pocty nejen ve Francii, ale i na olympijských hrách. K tomuto možnému vyvrcholení ovšem povede ještě velmi dlouhá cesta.

Foto: reprofoto Youtube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym