Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, proč mají moderní auta zvláštní prolisy nad koly?

Martin Tolar
Diskuze (8)
Stále více moderních aut využívá krátký proužek kolmého tvaru, který kopíruje křivku kola nebo výřezu blatníku. Jaký to má smysl?

Neuvěřitelně častý designový prvek u moderních aut je tak nenápadný, že jste si jej možná ani nevšimli. Ale přitom jej má opravdu velká spousta moderních aut. Jde o křivku nad všemi koly, jejíž častost svědčí o faktu, že má nějaký význam.

Aby byla jistota, o čem je řeč – jde o krátký proužek kolmého tvaru, který kopíruje křivku kola nebo výřezu blatníku. Na starších autech nic podobného nenajdete.

Do pátrání se pustili redaktoři serveru Jalopnik, kteří nastřádali řadu fotek aut, jež mají na své karoserii tento prvek a také vymysleli řadu teorií o původu této křivky. Někteří tipovali, že jde o vylepšení aerodynamiky, jiní zase, že jde o optický klam, aby kola vypadala větší.

Nejlepším řešením bylo zeptat se někoho, kdo podobný prvek používá. Tím někým byl designer Volva T. Jon Mayer, který stejnou křivku použil i u nového Volva S60. Jediným důvodem je prý prosté vylepšení strukturální pevnosti plechů blatníku. Ano, opravdu je to tak prosté.

Blatníky už nyní mají rovnou plochu přímo u okraje plechu kolem kol, což zlepšilo jejich pevnost. Stejný prvek měla například i má auta z konce 90. let, zatímco ta starší z první poloviny ještě ne. Volvo prý jen jednoduše přidalo další takovou křivku nad tuto původní, čímž se odolnost plechu proti ohnutí ještě zlepšila. Jakákoliv křivka či hrana, která rozdělí velkou plochu, značně omezí možnosti jeho prohnutí. Poprvé to ve Volvu zkoušeli na Conceptu Coupe z roku 2013. Malý vliv na design ale tento prvek stejně má, podle designéra mohou opticky navodit dojem, že výřez po kolo je kruhový, ačkoliv v reálu se o dokonalý kruh nejedná. Takže přeci jen jde trochu o optický trik.

Martin Tolar
Diskuze (8)
21. 2. 2019 13:55
Re: čau lidi...
Bezpečnosťou svojich áut sa automobilky zaoberajú desiatky rokov aj bez nejakého Bruselu. A že ti to vadí sa dá ťažko pochopiť.
Ináč teda plech blatníka nemá s bezpečnosťou nič spoločné kecálku :-)
21. 2. 2019 09:26
Re: PP
To neni inzerce, to je jen sproste obslehnuty a neocitovany(!) clanek z Jalopniku, kde se pan redaktor jedoduse rozhodl, ze se na to zepta zrovna u volva, protoze na ne mel kontakt z nejake tiskovky.

[odkaz]

Avatar - Ja Prvni 123
20. 2. 2019 23:35
Re: Je to jistě výztuha, ale především aerodynamika
Je to ještě prostší... auta jsou čím dál ošizenější a tak ani blatníky už neudrží tvar bez prolisů.
Prostě když ztenčili plech, museli ten "papír" něčím vyztužit.

Proto už nejdou moc vyklepat a i malé poškození blatníku se řeší výměnou.

Snazší pro servis a výrobce... dražší pro majitele.
Jako všechno.
Až tak je to jednoduché.
Avatar - Hammunasakra
20. 2. 2019 22:55
Re: Je to jistě výztuha, ale především aerodynamika
:yes: :-!
20. 2. 2019 17:00
Je to jistě výztuha, ale především aerodynamika
Je to zcela obvyklé už desítky let.
Jde tu přeci především o proudění vzduchu kolem vrchu kola, které má dvojnásobnou rychlost proti karoserii (blatníku) vozu. Samotná výztuha je tvořena především ohnutím "obočí" dovnitř - tj. nahoře vodorovným, tj. kolmým k popisované svislé plošce. Celé to především tvoří jakousi bouli s přesahem nad kolo, která ubývá směrem dolů. Proudnice vzduchu jsou tak oddáleny od kola a vzniklý druhotný jev je vznik podtlaku a "vytažení" teplého vzduchu z brzdy.

Některé automobilky jdou v obou efektech ještě dál a sešikmují tuto horní část "obočí" šikmo nahoru vzad (Nápadné je to např. u zadních náprav autobusů Mercedes Benz - i třeba u obou zadních náprav. U předních kol je to kvůli rejdu prakticky neřešitelné.).

Nejnověji se používá k usměrnění proudnic ještě také ve střední části kola tzv. deflektor = svislá škvíra na krajích předního nárazníku ustící do podběhu před vnějšek kola. BMW jde tady ještě dál a "chytá" tohle proudění do svislého deflektoru za př. kolem a odvádí ho po straně před začátkem předních dveří, kde je podtlak (což je tu více či méně pohledově zdůrazněné).

Poznámka:
Nevím, proč je k článku přiloženo tolik nepatřičných obrázků.