Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin vezme Ženevu útokem. Vedle konceptu SUV tam představí i nové hyperauto!

David Bureš
Diskuze (0)
Třetí hyperauto Aston Martinu následuje po modelech Valkyrie a Valkyrie AMR. K zákazníkům zamíří v roce 2021.

Letošního ročníku ženevského autosalonu se sice někteří klíčoví výrobci jako Ford, Hyundai, Jaguar Land Rover nebo Volvo účastnit nebudou, jiní ale pro výstavu chystají zásadní novinky. Mezi ně patří i britská automobilka Aston Martin, která na svém stánku na výstavišti Palexpo bude nejen vystavovat koncept SUV oživované značky Lagonda, ale také nové hyperauto. O příchodu takového auta se ví již delší dobu, nečekalo se však, že ho uvidíme již letos v březnu.

Automobil s interním označením Project 003 následuje po vozidlech Valkyrie a Valkyrie AMR, označované jako Project 001, respektive Project 002. Jedná se o další výsledek spolupráce mezi Aston Martinem a závodní stájí Red Bull Racing, přičemž podle výrobce půjde o revoluční hyperauto s motorem uprostřed, které se inspiruje moderní technikou Valkyrie.

O voze se ostatně hovoří jako o „synu Valkyrie.“ Stejně jako tento vůz novinka využije aktivní aerodynamiku s neskutečným přítlakem (na poměry silničních aut) nebo aktivní zavěšení pro dosažení co nejlepší kontroly.

Na rozdíl od Valkyrie však Project 003 bude praktičtější, více zaměřený na jízdu po běžných silnicích, což třeba znamená, že se více myslelo na prostor pro zavazadla. Techniku v útrobách Aston Martin zatím neprozradil, pouze uvedl, že Project 003 bude hybridem využívajícím turbodmychadlem přeplňovaný motor. V této souvislosti se spekuluje o možném využití připravovaného, nově vyvíjeného šestiválce. Valkyrie oproti tomu používá atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru.

Aston Martin Project 003 (obchodní jméno teprve bude upřesněno) dorazí na trh v druhé polovině roku 2021. Výroba bude striktně omezena na 500 kusů, všechny budou kupé, počítá se však s verzemi pro levostranný i pravostranný provoz.

David Bureš
Diskuze (0)