Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NXT Motors je novým hráčem ve světe elektrických motorek

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
NXT Motors je jednou z nových společností, jejichž cílem je podchytit nástup elektrických motocyklů v pravý čas a nabídnout zákazníkům moderní a zároveň stylový stroj.

Nizozemská společnost NXT Motors představuje svůj první elektrický motocykl, který je výsledkem několikaletého vývoje a má se stát základem její palety modelů. NXT Rage se již představil veřejnosti a to v polovině letošního února během akce Motorbeur v Utrechtu.

NXT Rage využívá netradiční prvky konstrukce, které kombinuje s tradičními komponenty podvozků konvenčních motocyklů se spalovacími motory, jimž se vlastně do jisté míry přibližuje i svým vzhledem.

Základem je zde karbonový monokok, v němž jsou uloženy baterie a částečně i elektromotor, který je však i součástí klasické zadní kyvné vidlice, k jejímuž odpružení slouží jeden centrální tlumič s vinutou pružinou. Svět klasických motocyklů pak NXT Rage připomíná i upside-down přední vidlicí s dvojicí brzdových kotoučů a čtyřpístkovými třmeny.

Samozřejmostí pro moderní elektrický motocykl je kompletní LED osvětlení i přístrojový štít, který tvoří sedmipalcový displej. Ten může vedle řady provozních údajů nabídnout i plně barevný navigační systém.

NXT Motors uvádí, že model Rage tvoří o 70% méně dílů než srovnatelný konvenční motocykl se spalovacím motorem, ale bližší technické specifikace neuvádí, i když slibuje, že je zveřejní brzy.

Prodej NXT Rage se má rozběhnout v letošním roce a dodávky prvních motocyklů zákazníkům jsou plánovány na červen. Cena se má pohybovat kolem 24.950 eur (zhruba 645.000 Kč).

Následně má na trh zamířit odvozený a podobně laděný model Raw a pokud půjde vše podle plánu, pak hodlá NXT Motors svou nabídku elektrických motocyklů rozšiřovat o endura, supersporty i cestovní modely.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)