Týdeník Echo: Sítě, Most! a ohrožený zdravotnický systém

Týdeník Echo

Týdeník Echo: Sítě, Most! a ohrožený zdravotnický systémNOVÉ 1
Domov
Týdeník ECHO
Sdílet:

Titulním tématem nového Týdeníku Echo je svět Facebooku, Twitteru a dalších sociálních sítí, do nichž se lidstvo stále více a více zamotává.

Ondřej Štindl se tohoto fenoménu chopil v článku Konec facebookové utopie: „Sociální sítě jsou zvláštní kombinace tvrdého byznysu orientovaného na zisk a utopických představ o světě, v němž k sobě budou všichni propojeni a budou tak mít k sobě blíž. Obchodních cílů dosahují až destruktivně dobře. Představa šťastného společenství propojených lidí se ale – jak to u utopií bývá – obrací ve svůj protiklad. I na sítě se dá aplikovat často citovaný (protože velice výstižný) výrok inženýra Šigaljova z Dostojevského Běsů, který zpravuje členy revoluční buňky o svém projektu ideální společnosti: ,Začal jsem u neomezené svobody a skončil u naprosté tyranie.‘“

Rozhovorem se ženou, která de facto podnítila vznik televizního seriálu Most!, nečekaně hojně sledovaného a diskutovaného díla, přispěl Jiří Peňás. Když do Mostu, svého rodiště, přivedla Gabriela Kolečková před lety Petra Kolečka, probudila v něm zájem o drsnou poetiku města, které bylo v letech komunistické nadvlády zničeno a nově vybudováno podle dobových představ o moderně.

Problémy českého zdravotnictví by také vydaly na seriál, avšak ne osmidílný, nýbrž nekonečný. Především jeho ekonomickým aspektům věnuje pozornost Petr Holub: „Žluté vesty zasahují také v českém zdravotnictví. K pouličním protestům ve Francii přirovnává právník Ondřej Dostál akci osmačtyřiceti senátorů, kteří podepsali stížnost k Ústavnímu soudu a stejně jako francouzští demonstranti vyděsili vládní politiky. ,Stížnost je natolik zásadní, že může zbořit celý zdravotnický systém,‘ varuje ministr Adam Vojtěch (ANO). Pokud dá Ústavní soud senátorům za pravdu, budou zrušeny veškeré regulace, podle kterých se každoročně rozděluje 300 zdravotnických miliard. O nabídce zdravotní péče rozhodne volný trh.“

Na stránkách tohoto čísla Týdeníku Echo se setkáte i se Salmanem Rushdiem, s čínskou kolonizací Afriky, se zlínským památníkem Tomáše Bati, dále s filmy uvedenými na letošním Berlinale, ale třeba i s historií whisky.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy