Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Austrálie prohlásila malou hnědou krysu za vyhynulý druh

Věda

  5:36
CANBERRA - Australská vláda oficiálně zařadila mezi vyhynulé živočišné druhy krysu s latinským názvem Melomys rubicola, která žila pouze na malém písečném ostrově Bramble Cay severně od australské pevniny. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News. Podle australských vědců se s největší pravděpodobností jedná o prvního savce, který vyhynul kvůli změnám klimatu způsobeným člověkem.
Krysa – ilustrační foto

Krysa – ilustrační foto foto: Shutterstock

Malý hlodavec byl naposledy spatřen v roce 2009. V roce 2014 po něm vědci na ostrově pátrali, ale bez úspěchu. V roce 2016 označila krysu za vyhynulou vláda australského státu Queensland, což nyní potvrdila i vláda federální. Živočichovi se podle vědců stala osudnou stoupající hladina oceánů.

Hnědá krysa Melomys rubicola žila na jediném místě na světě - maličkém korálovém ostrůvku Bramble Cay o rozloze pouhých pěti hektarů, který leží v Torresově průlivu mezi australskou pevninou a ostrovním státem Papua-Nová Guinea.

Vláda státu Queensland ve své zprávě uvedla, že vyhynutí krysy téměř jistě způsobilo „opakované zaplavení nízko položeného ostrůvku vodou z oceánu během posledního desetiletí“. Podle vládní zprávy záplavy vedly ke ztrátě přirozeného životního prostředí hlodavce i přímo k zahubení jednotlivých zástupců druhu.

„Pravděpodobně se jedná o první zaznamenané vyhynutí savce v důsledku klimatických změn způsobených člověkem,“ dodala queenslandská vláda. Nynější australská vláda, která je v úřadu od roku 2013, často obhajuje své ekologické úsilí, přičemž poukazuje i na investice ve výši 425 milionů australských dolarů (6,8 miliardy Kč) do programů záchrany ohrožených druhů.

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) ale upozorňuje, že Austrálie patří k zemím s nejvyšší mírou vymírání živočichů. Podle nejnovějších vládních dat také Austrálie pravděpodobně nesplní do roku 2030 svůj závazek snížit škodlivé emise o 26 až 28 procent oproti jejich hladině v roce 2005, píše server BBC News.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...