Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Plzeň i Slavia se jdou porvat o osmifinále EL, koeficient i o miliony

Bez opor v obraně jdou do boje o osmifinále Evropské ligy v Záhřebu a Genku fotbalisté Plzně i Slavie. Mírně lepší výchozí pozici má v odvetě Viktoria, která v Plzni nad Dinamem Záhřeb vyhrála 2:1, zatímco Slavia v Edenu hrála s belgickým celkem bez branek. Ve hře je kromě postupu do osmifinále i potvrzení národního koeficientu a bonus 1,1 milionu eur (asi 28,3 milionu korun) od UEFA za postup. Zápas Slavie v Genku můžete sledovat živě od 20:30 na ČT sport a ctsport.cz.

Plzeňský Luděk Pernica střílí gól do sítě Dinama Záhřeb
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Vrba: Čeká nás peklo, ale o postup se porveme 

Mistrovská Plzeň prošla do osmifinále Evropské ligy už třikrát ze čtyř pokusů a sebevědomí mají její hráči dost. Pro odvetu v Záhřebu by jim měla pomoci i ligová výhra nad Slavií 2:0, která je vrátila do boje o titul. Postup Viktorie by také už znamenal potvrzení místa českého fotbalu v první patnáctce žebříčku národních koeficientů a tím i pět týmů v pohárech a dva zástupce v Lize mistrů i pro sezonu 2020/21.   

Více o formě Plzně a Slavie před odvetami EL rozebírá Fotbal fokus podcast:

"Moc dobře víme, že nás čeká peklo, zvlášť když je vyprodáno. Určitě i fanoušci Dinama budou chtít svůj tým dotlačit k postupu. Ale poslední dva zápasy naše mužstvo posílily a my se tam jedeme porvat o postup," řekl před odvetou plzeňský kouč Vrba.    

"Je to nevyzpytatelný výsledek, ale je lepší, než kdybychom hráli 0:0. Nejedeme tam zalézt a bránit, chceme postoupit za každou cenu," potvrdil bojovného ducha týmu záložník Milan Petržela.     

Komplikací pro českého mistra je absence kapitána Romana Hubníka, který se "vykartoval", a při zranění Lukáše Hejdy tak má Vrba nyní na post stopera jen Luďka Pernicu. Ze zálohy by se mohl do středu obrany stáhnout Roman Procházka.    

"Hubňa nám bude hodně chybět, ale musíme se s tím vyrovnat," uvedl Procházka. "Kam mě trenér postaví, tam se budu snažit odehrát maximum," dodal slovenský středopolař.  

Dinamo vede chorvatskou ligu o 14 bodů před Osijekem, na svém stadionu Maksimir neprohrálo v posledních šesti pohárových zápasech. "Plzeň má silný tým, ale můžeme ji porazit. Uděláme pro to všechno. Určitě máme šanci, Maksimir bude plný a fanoušci nás poženou dopředu," řekl k zápasu, který začíná v 18:55, záložník Izet Hajrovič.

Houštecký: Musí v nás být oheň a větší odhodlání

Slavia nehrála osmifinále Evropské ligy šestnáct let, ale s čínskými penězi a novým vedením v zádech získává na síle i na sebevědomí. Všichni věří, že v Belgii podá mnohem lepší výkon než v neděli v Plzni. K postupu potřebují neprohrát a vstřelit gól, případně uhrát výsledek 0:0 a uspět na penalty.    

"Musíme se nakopnout, je to v nás. Mančaftu věříme. Věřím, že uspějeme. Máme to dobře rozehrané, je to 50 na 50. Možná trošku cítíme, že by ten výsledek 0:0 mohla být i trošku naše výhoda. Věřím, že gól dáme," řekl Zdeněk Houštecký, asistent hlavního kouče Jindřicha Trpišovského.    

Slávisté vědí, kde mají oproti výkonu v Plzni přidat. "Musíme zlepšit zakončení, zachovat trochu klid. A do zápasu vlítnout, aby v nás byl oheň, aby tam bylo větší odhodlání. Prohráli jsme jeden zápas, žádný tým neudrží stoprocentní formu celý rok. Myslím, že je dobře, že se to stalo teď. Od zápasu v Genku se můžeme nakopnout," sdělil Houštecký. Historie ale ambicím slávistů nefandí. Venku v pohárech z posledních 25 zápasů vyhráli na soupeřových hřištích jen dva.     

Je nám líto, video expirovalo.
Slávisté trénovali na stadionu Genku

"Víme, že nás čeká velmi silný soupeř, o tom jsme se přesvědčili už doma. Čekáme, že budou hrát víc dopředu než u nás. Ale po remíze 0:0 doma je to pořád hratelné. Věřím, že když dáme první gól, budeme mít velkou šanci postoupit, protože oni by pak museli dát dva," procvičil si pohárovou matematiku záložník Josef Hušbauer.    

Genk je na tom podobně jako Slavia. O víkendu prohrál na stadionu nejbližšího pronásledovatele Brugg 1:3, stále ale před ním vede ligu s osmibodovým náskokem. Svěřenci trenéra Philippea Clementa doma v pohárech šestnáctkrát za sebou neprohráli. Ale Houštecký věří, že Slavia má na to tuhle sérii ukončit. "Viděl jsem první poločas s Bruggami, který prohráli 0:2. Určitě to něco ukázalo a mohli bychom tam najít i nějaký recept," uvedl asistent Slavie.  

"Lidé si možná nemysleli, že je Slavia tak silná. Myslím, že je to stále 50 na 50. Doma jsme ale silní a věřím, že to ukážeme," řekl Clement, který si v roce 2001 zahrál za Belgii ve vítězné baráži o mistrovství světa proti české reprezentaci.      

Pražané mají podobné starosti s obranou jako Plzeň. Kvůli kartám bude v Genku v sestavě ve 21 hodin chybět stoper Michael Ngadeu, kterého nahradí Simon Deli. Šanci by mohl dostat Alex Král a na hrot útoku se nejspíš vrátí Milan Škoda.    


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články