Při požáru v bangladéšské Dháce zemřelo 81 lidí, bilance ještě zřejmě poroste

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2019 15:06
Při mohutném požáru v bangladéšské metropoli Dháce zemřelo ve středu večer 81 lidí, po dalších možných obětech se stále pátrá. Na pět desítek osob je v nemocnici, některé v kritickém stavu. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na novou bilanci místních úřadů, podle nichž se může počet obětí ještě zvýšit.
Oheň pohltil obytný dům v bangladéšské metropoli. Zemřely desítky lidí | Video: Associated Press

Oheň zachvátil obytný dům, v němž byl v přízemí uskladněn hořlavý materiál, a odtud se rozšířil do několika okolních budov v centrální části města. Příčina požáru zatím není jasná, podle zdrojů agentury AFP mohlo jít o výbuch plynu.

Požár podle hasičů vypukl ve čtyřposchoďovém domě ve středu kolem 23:00 místního času (18:00 SEČ), kdy řada lidí už spala. Hořet začalo v přízemí budovy, kde bylo skladiště chemikálií. Mnoho lidí zůstalo v objektu uvězněno a nedokázalo uprchnout.

S plameny bojovaly více než dvě stovky hasičů přes pět hodin. Jejich práci komplikoval kromě úzkých uliček i nedostatek vody.

Podle zpravodajského serveru BBC jsou mezi mrtvými kromě obyvatel zasažených domů také lidé, kteří se účastnili svatební oslavy, hosté jedné z restaurací i lidé, kteří právě procházeli či projížděli ulicí kolem. Většina těl je sežehnuta k nepoznání.

"Slyšel jsem hlasitou explozi. Otočil jsem se a viděl, že je celá ulice plná aut a rikš. Všude byly plameny," citovala AFP jednoho z místních obchodníků, jehož krámek byl poničen a on sám zraněn.

Požár vypukl v historické části města s domy postavenými těsně vedle sebe a uličkami tak úzkými, že jimi neprojedou ani autobusy MHD. Šéf hasičů řekl, že tragický dopad požáru zvýšil i fakt, že začalo hořet v době, kdy byly ulice plné lidí čekajících v dopravní zácpě.

Zasažená čtvrť, založená před 400 lety, je v současné době sídlem chemických provozů a továren na výrobu parfémů, ačkoli úřady po smrtícím požáru v Dháce v roce 2010 zakázaly skladování chemikálií v obytných částech města.

Kromě uskladněných chemických látek a plynových láhví představuje nebezpečí v centru Dháky i množství elektrických, telefonních a internetových drátů, které volně visí nad úzkými uličkami. Požáry s desítkami obětí tak nejsou v 18milionové bangladéšské metropoli, patřící k nejhustěji osídleným městům světa, ničím výjimečným. Podle Světové banky žije 3,5 milionu obyvatel Dháky ve slumech. Bezpečnostní pravidla pro stavby a provoz budov se dodržují velmi ledabyle, podotýká BBC.

Patrně nejtragičtější za poslední desetiletí byl požár v textilním závodě na předměstí Dháky, kde v roce 2012 zemřelo přes 120 lidí. O dva roky dříve při požáru bytového komplexu v Dháce vyvolaného výbuchem elektrického transformátoru uhořelo 116 lidí a i tehdy přispěly k intenzitě požáru nelegálně uskladněné chemikálie.

 

Právě se děje

Další zprávy