Bílý dům potvrdil schůzku Trumpa s Babišem. Premiér do USA pojede s manželkou Monikou

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2019 12:51
Úřad prezidenta Spojených států potvrdil nadcházející návštěvu předsedy české vlády Andreje Babiše ve Washingtonu. Premiér chce s Trumpem mluvit o ekonomických vztazích Česka s USA, o NATO i o postoji USA k Evropské unii v obchodu.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: ČTK

"Prezident Donald Trump a první dáma Melania Trumpová uvítají premiéra Andreje Babiše a paní Moniku Babišovou z České republiky při jejich první oficiální návštěvě Bílého domu 7. března," uvedl Bílý dům v prohlášení, zveřejněném ve středu místního času na internetové stránce.

Prezident USA a předseda české vlády budou podle dokumentu jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám, včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti, a o vzájemném obchodu. Prohlášení připomnělo, že Babišova návštěva se uskuteční u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce a 20. výročí členství ČR v Severoatlantické alianci.

Musím se dobře připravit, říká Babiš

Babiš chce s Trumpem mluvit o ekonomických vztazích Česka s USA, o NATO i o postoji USA k Evropské unii v obchodu. Ve čtvrtek to řekl novinářům na konferenci k výstavbě nových jaderných bloků v Česku. 

Uvedl, že se do Bílého domu těší. "Musím se na to dobře připravit, protože je to pro Českou republiku velice důležitá schůzka. Bude tam určitě strašně moc témat, které bych chtěl s panem prezidentem probrat. Nejenom naše vztahy ekonomické nebo v rámci NATO, ale je to i o vztazích s Evropskou unií," řekl Babiš.

Český premiér také očekává, že bude s americkým prezidentem jednat o problémech zahraniční politiky. Zmínil v této souvislosti globální dohodu o ochraně klimatu, od níž Spojené státy odstoupily, nebo dohodu o řešení íránského jaderného programu. USA dohodu s Teheránem vypověděly a tlačí na EU, aby učinila totéž, evropské země ale zatím takový krok učinit nechtějí.

Český premiér také očekává, že bude s americkým prezidentem jednat o problémech zahraniční politiky. Zmínil v této souvislosti globální dohodu o ochraně klimatu, od níž Spojené státy odstoupily, nebo dohodu o řešení íránského jaderného programu.

Česko je díky Nikulinovi a Huawei zajímavým partnerem

Český velvyslanec Hynek Kmoníček v rozhovoru s Českou televizí uvedl, že americká diplomacie si uvědomuje, že v multipolárním světě jsou Spojené státy tím, kdo o vliv ve střední a východní Evropě soutěží.

"Myslím, že někdy okolo případu hackera Nikulina a konče případem Huawei bylo jasné, že Česká republika je v této chvíli natolik zajímavým partnerem a natolik ekonomicky úspěšným, že si opět po šesti sedmi letech zaslouží výrazně vyšší úroveň americké pozornosti," řekl Kmoníček.

O pozvání českého premiéra do Bílého domu informoval Babiše v úterý americký velvyslanec v Česku Stephen King. Podle Babiše je schůzka vyvrcholením vztahů mezi Českou republikou a USA, ministerstvo zahraničí to označilo za úspěch české diplomacie s tím, že o agendě bude ve Washingtonu při své nynější návštěvě jednat šéf diplomacie Tomáš Petříček.

"Jde o úspěch české diplomacie, který jen podtrhuje výbornou úroveň česko-amerických vztahů," dodalo ministerstvo.

Video: Trumpova zeď rozdělila USA. Nejvíce se prezidenta děsí sami republikáni, říká Igor Lukeš

Jsou to republikáni, kdo tlačí prezidenta k tomu, aby vládu podruhé bez peněz nenechával, říká historik Igor Lukeš působící na univerzitě v Bostonu. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy