Hlavní obsah

Benzín je nejlevnější od listopadu 2017

Benzín u čerpacích stanic v Česku dál zlevňuje a stojí nejméně od listopadu 2017. V uplynulém týdnu průměrná cena Naturalu 95 klesla o sedm haléřů na 30,37 koruny za litr. Nafta se ve středu prodávala průměrně za 30,96 Kč/l, a byla tak o dva haléře dražší než před týdnem, vyplývá z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. únoru

Článek

Začátkem listopadu 2017 stál benzín 30,26 koruny na litr, od té doby se cena níž nedostala.

Benzín v Česku zlevňuje od počátku loňského listopadu, když v říjnu se průměrná cena vyšplhala na téměř čtyřleté maximum 33,80 koruny za litr.

Nafta se dostala pod 31 korun počátkem února, podobně levná byla naposledy loni v květnu. Ještě na počátku listopadu se cena dieselu blížila 33,80 Kč/l, což bylo stejně jako u Naturalu 95 nejvíce skoro za čtyři roky.

Nejdražší zůstávají pohonné hmoty v Praze, jako v jediném kraji tam průměrná cena přesahuje u benzínu 31 korun a u nafty 32 korun. Nejméně motoristé platí za Natural 95 v Královéhradeckém kraji, v průměru 29,87 Kč/l, nejlevnější nafta je za průměrných 30,41 Kč/l v Jihočeském kraji.

Obrat na obzoru

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček upozornil, že uplynulý týden byl již 15. v řadě, kdy klesala průměrná cena benzínu.

„Postupně dochází ke změně trendu. Místo snižování cen na čerpacích stanicích lze nově očekávat stagnaci. V delším časovém horizontu se řidiči dokonce musí připravit na zdražování benzínu a nafty. Tento vývoj je zapříčiněn obratem na světových trzích s ropou, kde od začátku roku stoupla cena ropy Brent o 23 procent,” řekl Novinkám.

Severomořská ropa Brent ve středu vystoupila až na nové letošní maximum 67,34 dolaru za barel. K růstu přispívají i sankce vůči Íránu a Venezuele.

Reklama

Výběr článků

Načítám