Hlavní obsah

RECENZE: Mrazivá pomsta. Boj remaku s originálem

Právo, Jindřich Göth

Norský režisér Hans Peter Moland natočil znovu svou černou kriminální komedii Boj sněžného pluhu s mafií, tentokrát v produkci Velké Británie pod názvem Mrazivá pomsta. Stellana Skarsgarda v hlavní roli vystřídal Liam Neeson.

Foto: Vertical Entertainment

Truchlící manželé Liam Neeson a Laura Dern.

Článek

Pokud jste viděli „původní“ film, jít na Mrazivou pomstu vlastně nemá příliš smysl. Znovu jde o týž příběh – vzorný občan a řidič sněžného pluhu Nels Coxman přijde o dospívajícího syna.

Prsty v tom má mafie, ale místo aby se Coxman obrátil na policii, rozhodne se vyřídit si s ní účty na vlastní pěst. Záhy se ale do věci vloží konkurenční indiánský gang a rozpoutají se jatka, o která Nels nejspíš nestál.

Mrazivá pomsta osciluje mezi rodinným dramatem, thrillerem a velmi černou komedií, přičemž ale ani v jednom z těchto žánrů nefunguje na sto procent. Vztah Nelse se synem Kylem byl totiž, jak záhy zjistíme, poměrně vlažný. Nels o něm prakticky nic nevěděl, čili jeho umanutost a posedlost pomstou není tak uvěřitelná, jako například v Neesonově výrazně zdařilejším snímku 96 hodin, kdy si vyřizoval účty s únosci své dcery.

Na thriller je film vlastně jen velmi málo napínavý, děj se úsečně a s chladnou systematičností sune od jedné vraždy ke druhé, přičemž za chvíli už je toho mordování – které se většinou odehraje mimo obraz – trochu moc. A do třetice humor.

Místy je film opravdu na hraně, nicméně zábavný – viz například scénu, kdy recepční v hotelu partě indiánských gangsterů vysvětluje, že pokud se chtějí ubytovat, musejí mít rezervaci. Často ale veškerá „legrace“ pramení z toho, že hlavní mafián Viking, posedlý dietami všeho druhu a vůbec zdravou stravou, nechá někoho ze svých „obchodních partnerů“ po pompézním slovním průjmu odstřelit.

Napoprvé – tedy v případě Boje sněžného pluhu s mafií – to ještě celkem fungovalo. Napodruhé už ale z filmu čouhá autorská konstrukce a neochota věnovat se hlavním postavám více než jen na prvoplánové úrovni. Zamrzí to především u Nelse Coxmana, s jehož ztvárněním si Liam Neeson mimochodem moc velkou práci nedal.

Mrazivá pomsta
Velká Británie 2019, 118 min. Režie: Hans Peter Moland, hrají: Liam Neeson, Laura Dern, Emmy Rossum, Julia Jones, Tom Bateman, Domenick Lombardozzi a další

Celkové hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám